Leasing premašio pola milijarde kuna

ZAGREB – U prvom ovogodišnjem polugodištu vrijednost sklopljenih poslova leasing društava u Hrvatskoj iznosi 516 milijuna eura, što je polovica vrijednosti svih lani potpisanih ugovora.

Sklopljeno je oko 18 tisuća ugovora pa je prosječna vrijednost ugovora 28,9 tisuća eura, podaci su koje objavljuje mjesečnik Banka u svom posebnom prilogu o leasingu. Redakciji Banke službene podatke poslalo je 11 od ukupno 16 društava. Ona prema prošlogodišnjim brojkama pokrivaju 90 posto tržišta, a uključujući neslužbene podatke, za koje su određena društva tražila da ih se zasad ne objavljuje, vrijednost poslova u prvih šest mjeseci je oko 540 milijuna eura. U strukturi i dalje prevladava leasing osobnih vozila, s udjelom od oko 38 posto, iako se zamjećuje blago usporavanje. Značajan pomak u posljednjih nekoliko godina napravljen je kod nekretnina: sa 17,6 posto u 2000. njihov je udio porastao na gotovo 30 posto u prošloj godini, odnosno 22,8 posto u prvom ovogodišnjem polugodištu. Jedan je od osnovnih razloga rasta financiranje velikih poslovnih zgrada, prenosi Banka.

Vidljiva je i sve oštrija konkurencija na tržištu leasinga. Tako bitka za drugo mjesto postaje sve zanimljivija. Prema računici tog mjesečnika, u prvom ovogodišnjem polugodištu, nakon uvjerljivo prvog Hypoa (40,72 posto tržišta), drugu poziciju zauzeo je Raiffeisen (9,7 posto). No, vrlo blizu Raiffeisenu su HVB Leasing (9,22 posto), Erste&Steiermärkische S-Leasing (8,6 posto), kao i VB Leasing (8,42 posto). Prema podacima Hrvatske narodne banke, leasing kuće lani su se po udjelu u ukupnoj imovini financijskih institucija probile na drugo mjesto s udjelom od 5,7 posto potisnuvši na treće mjesto osiguravajuća društva, dok banke uvjerljivo prednjače s 81,6 posto. Lj. VUKO Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr