Lijepo cvijeće traži samo malo ljubavi i truda

UMAG – Jako mi je drago, iako mi nije bilo ni na kraj pameti da bih mogla dobiti takvo priznanje. Meni se ne čini da je to nešto posebno – cvijeće jest lijepo, ali izgleda vrlo jednostavno, rekla je Mirjana Bencich, čiji je balkon prošloga tjedna u Cavtatu proglašen najuređenijim u primorskoj Hrvatskoj u kategoriji pojedinačnih elemenata HTZ-ove akcije Plavi cvijet.

Naša se sugovornica nije prijavila na natječaj za najuređeniji balkon umaške Turističke zajednice niti bi to, kako je istaknula, nikada učinila. Međutim, posebna komisija TZ-a obilazila je prošloga lipnja grad, primijetila i fotografirala terase s đeranima obitelji Bencich te ih zatim zajedno s još nekoliko kuća kandidirala TZ-u Istarske županije, koji je svoj izbor proslijedio HTZ-u. Naša je sugovornica istaknula da je više od priznanja, na koje je vrlo ponosna, veseli što je Umag kao cjelina dobio tolike nagrade – brončani Plavi cvijet među najuređenijim gradovima, potom najboljeg kuhara, najljepši autokamp – Park Umag, a i marina se visoko plasirala u svojoj kategoriji. – U zadnje je vrijeme u gradu očit pomak nabolje – parkovi i ulice su uređeni, obnavlja se povijesna jezgra te se općenito ulaže više truda u uljepšavanje. Takvi se uspjesi ne mogu postići preko noći. Mislim da će te nagrade svima nama biti poticaj da budemo još bolji. Žao mi je što nisam mogla otići u Cavtat na svečanu dodjelu nagrade, koju je preuzela moja kunjada, rekla je Bencich.

Mirjana radi kao domaćica u Istraturistovu hotelu Sol Aurora, a o cvijeću smještenom u tridesetak vaza po cijelom dvorištu brine sama, čak i ljeti, kada radi po cijele dane. Otkako se njena obitelj prije tri godine preselila u kuću na Punti, dobro joj uspijeva sve što posadi. U svibnju je posadila više od 70 đerana i razmjestila ih po terasama, stepenicama i prozorima. Imala je i sulfinije, ali one brzo obolijevaju, pa se odlučila samo na đerane, koji nisu toliko osjetljivi i dugo traju. – Za njih ne treba puno truda, već samo malo ljubavi i volje. Posadila sam ih, dala im sve što treba te pažljivo zalijevala, a oni su bujno narasli, zaključila je Mirjana Bencich. T. K. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>