Liste čekanja za stanove u novogradnji, iako su cijene “kvadrata” i 2.000 eura

OSIEJK – Dok u osječkim agencijama za promet nekretnina ističu kako je kupnja stanova postala luksuzom te da je vrlo teško prodati one po cijeni višoj od 60.000 eura, u prodaji novosagrađenih stanova, čini se, nema problema unatoč vrtoglavim cijenama za ovdašnji životni standard.

Dok se cijene “kvadrata” star(ij)ih stanova u središtu grada kreću od 800 do 1.000 eura, cijene četvornog metra stana u novogradnji kreću se od 1.100 eura naviše, a u prosjeku su 1.400 do 1.500 eura. Gradnja d.o.o. nedavno je u Blok-centru II, u Ulici Hrvatske Republike, sagradila stambeno-poslovnu zgradu sa čak 57 stanova. Ista tvrtka nudi na prodaju i 30 stanova u novosagrađenoj zgradi u Retfali, na križanju Strossmayerove i Petefijeve ulice. “Svi projektirani stanovi namijenjeni su prodaji na tržištu, a cijena četvornog metra kreće se od 1.090 eura, za one u Strossmayerovoj, do 1.490 eura u Blok-centru, u što je uključen i PDV, a sve razmjerno troškovima gradnje, odnosno razlici u cijeni zemljišta i komunalnog doprinosa s obzirom na onu centra grada i Retfale te ovisno o urbanističkim, prostornim i arhitektonskim zahtjevima oblikovanja i komunalnog opremanja”, napominje Oto Živčić, voditelj promidžbe u Gradnji. Zgrada u Blok-centru II bit će useljiva na proljeće, a u Strossmayerovoj koncem ljeta.

“Prodaja je u tijeku, a interes kupaca iznimno velik i razmjeran dinamici useljenja”, ističe Živčić. U Gradnji najavljuju i početak gradnje stanova namijenjenih tržištu na uglu Strossmayerove i Ćićarijske ulice te još jednog kompleksa u Blok-centru II, na križanju Gundulićeve i Sunčane ulice. Poduzeće Osijek-Koteks počinje gradnju dviju stambenih zgrada – u Ulici sv. Ane sa 36 stanova te u Strossmayerovoj sa 50 stanova, no cijene četvornih metara u njima još nisu određene. “Interes za kupnju je jako velik, pa nemamo potrebu žuriti s definiranjem cijena”, kaže Drago Tadić, direktor Osijek-Koteksa. Građevinska tvrtka KT gradi u Divaltovoj ulici na kućnom broju 82 prve urbane vile u Osijeku, a u Donjem gradu i prvo ovdašnje naselje zatvorenog tipa. Tri urbane vile u Divaltovoj (Esseker, Slavonica i Pannonium) trebale bi biti dovršene u proljeće. Tehnički direktor KT-a, inž. Pero Stipić ističe kako tvrtka namjerava, kao investitor ili izvoditelj radova, u iduće dvije godine sagraditi u gradu čak 300 do 400 stanova. U urbanim vilama u Divaltovoj bit će dvanaest stanova te još šesnaest stanova u zgradi na istoj lokaciji.

Sve po cijeni od 1.200 do 1.500 eura za četvorni metar. “Cijena će ovisiti o tome kako budući kupac želi opremiti stan, ili mijenjati neke materijale, naravno uz uvjet da se time ne zadire u građevinsku dozvolu”, kaže Stipić. KT je počeo ishođenje potrebnih dozvola za gradnju četiriju urbanih vila u Ulici sv. Petka u Donjem gradu koje će činiti prvo naselje zatvorenog tipa u Osijeku. “Ondje će se uz urbane vile nalaziti i parkiralište, garaže, dječje igralište i zelena površina. Cijena “kvadrata” ista je kao i za urbane vile u Divaltovoj”, kaže Stipić, dodajući kako KT privodi kraju grube građevinske radove na zgradi sa šesnaest stanova u Paškoj ulici na Jugu 2. “Interes za prodaju svih navedenih stanova je velik i ne očekujemo da će ijedan ostati neprodan”, kaže Stipić. Do konca godine trebala bi biti dovršena i trodijelna zgrada s devedeset stanova u Cvjetkovoj ulici u Donjem gradu, čiju gradnju investira Hypo Alpe Adria Consultants, a gdje će cijena četvornog metra biti 1.200 eura s PDV-om. Autor: M.FILIPOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>