Ljetovalište s mirisom fekalija

RAVNI – Općini Raša stigao je nedavno faks u kojem jedan ili nekoliko anonimnih sastavljača, potpisanih kao »vlasnici apartmana u naselju Ravni«, upozorava na nepostojanje vodovoda, nepravilno izgrađenu kanalizaciju i druge komunalne probleme.

Zamjeraju Općini što sustav kanalizacije ni nakon 16 godina postojanja apartmanskog naselja nije preuzelo Komunalno poduzeće 1. maj, pa plaža i pristupni put zaudaraju zbog nečišćenja sustava i loše zatvorenih šahtova. Upozoravaju na manjak kontejnera, zbog čega na ulazu u naselje goste dočekuju »hrpe razbacanog smeća i nesnosan smrad«. »Ove je godine na naše inzistiranje postavljen još jedan kontejner, ali sada u njega smeće donose i ostali mještani, iz privatnih obiteljskih kuća, jer im je to bliže. Molimo vas da sagradite poseban zidani zatvoreni prostor u kojem će biti smješteni kontejneri, po mogućnosti dublje u šumi i dalje od ulaza u mjesto«, navode autori, izražavajući i spremnost da u tome financijski sudjeluju. Uputili smo se u Ravne, želeći provjeriti navode iz faksa, no umjesto smrada i smeća dočekali su nas prazni kontejneri. U petak ujutro Ravni su bili gotovo pusti, no našli smo dvojicu sugovornika, koji se nisu htjeli slikati »ni pod razno«, ali su nam ipak rekli svoja imena.

Iako nema pojma tko su »vlasnici apartmana« koji potpisuju faks, gospodin Ivan kaže da se slaže sa svim napisanim, osim s tvrdnjama o odvozu smeća, koje je, primjećuje, poboljšano novim kontejnerima i češćim pražnjenjem. Sviđa mu se i ideja građenja zidanog prostora za kontejnere i uređenja novih betonskih podloga na plažama. Smatra, međutim, da je velik problem cesta, na kojoj se automobili ne mogu mimoilaziti. – Ne znam zašto je problem dovesti jedan kamion da malo naspe šljunak uz rub ceste. Kada nam neko dolazi u susret, moramo se maknuti u stranu, a uopće ne vidimo da je tamo rupa. Vidi se neko granje, misliš, sve je u redu, a kad ono, upadneš u rupu, žali se naš sugovornik. Njegovu znancu Dorijanu pak smeta neriješena kanalizacija.- Fekalne vode spajaju se s kišnicom i bez ikakvog pročistača odlaze u more negdje 150 metara od obale na oko 17 metara dubine. Najugroženije su kuće koje su najbliže obali jer se tamo slijevaju sve vode. Baš nedavno, na Velu Gospu, popustio je hidrofor pa smo plivali u izmetu. Srećom imam poznanstva u Komunalnom poduzeću, pa sam nekako riješio situaciju. Problem je što je krivo izrađen sustav odvoda te ga je komunalno poduzeće odbilo preuzeti. Svih ovih godina ništa se nije dogodilo, iako je sanitarni inspektor Feručo Katičić nebrojeno puta dolazio i zapisivao neke zapisnike, a bila je tu i neka republička inspektorica, priča Dorijano te dodaje da je naselje gradila tvrtka Radnik iz Novske.

Najavljujući da će se idućega mjeseca sastati s nekima od vlasnika apartmana, načelnik Raše Josip Knapić veli da će, za početak, organizirati odvoz smeća tako da će ga plaćati korisnici, a ne Općina, kao dosad. – Na kraju naselja nalazi se velika septička jama, u koju se slijevaju sve fekalije, ali nažalost i kišnica zbog greške pri gradnji apartmana. Kada napada kiša, kapacitet jame nije dovoljan da neometano propusti sadržaj u more, pa se on izlijeva i neugodno miriše. Uz to, na njenim se krajevima tijekom godina napravila debela kora, koju bi trebalo ukloniti, ali komunalno poduzeće neće preuzeti sustav zbog spomenute greške. Septička je samo jednom čišćena, ako se dobro sjećam, rekao nam je Knapić. Da danas netko tako gradi, objasnio je, pitanje je bi li uopće objekt mogao dobiti uporabnu dozvolu. Kako kaže, on se dogovarao i sa sudskim vještacima da daju svoju ocjenu stanja. Na pitanje kako će se to riješiti veli da će o detaljima govoriti na sastanku s mještanima, no da zasad planiraju odvojiti kišnicu od fekalija. – Kao Općina izradit ćemo projekt, da vidimo koliko bi nas to koštalo. Pretpostavljam da ćemo morati tražiti i neko financiranje »sa strane«. Namjeravamo i sagraditi pročistač na obali, rekao je Knapić. Na pitanje je li riječ o dugoročnim planovima, odgovorio je da »nije baš« te da će se pročistač rješavati u paketu s raškim. K. STEPČIĆ REISMAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr