Luksuzno stanovanje u poslovnom kvartu

Hermitage Plaza sastoji se od dva tornja, visoka 323 metara, što bi bile najviše zgrade mješovite namjene u Zapadnoj Europi, u kojima bi trebali biti smješteni različiti sadržaji — hotel, luksuzni stanovi, od kojih neki na samome vrhu sa pogledom na cijeli Pariz, spa, uredi, ugostiteljski objekti i dućani u prizemlju, s javnim trgom kao središtem okupljanja. S obzirom da će tornjevi biti izgrađeni u poslovnome dijelu grada, koji je uglavnom mrtav nakon završenog radnog vremena, očekuje se da bi Hermitage Plaza trebao udahnuti život i biti generator urbanih promjena u tom kvartu.

Norman Foster je izjavio da će Hermitage Plaza omogućiti korištenje različitih sadržaja cijeloga dana te da će animirati to područje, pogotovo zahvaljujući trgu koji vodi sve do rijeke tako da će grad dobiti novu destinaciju, kao i novu vizuru na horizontu.

Formirajući dva trokuta, tornjevi su okrenuti jedan prema drugome te su na prizemnim etažama otvoreni i ”propusni” kako bi se potaklo ljude da koriste taj prostor. Na višim etažama se transformiraju, ”okreću” prema vani kako bi posjetitelji ili stanari imali što bolji pogled na Pariz. Ostakljena pročelja omogućavaju prirodno svjetlo, a kako se sunce tijekom dana mijenja, tako se animiraju različiti aspekti tornjeva. Pomični paneli omogućavaju zaštitu od sunca, kao i prirodnu ventilaciju. Završetak gradnje je planiran u 2016. godini.

Više možete pogledati u kratkom filmu koji je za Foster + Partners producirao Uniform. Koliko su se trudili naglasiti spektakularan pogled, vidjet ćete ako budete pažljivo gledali – Eiffelov toranj se pojavljuje i tamo gdje ga ne bi trebalo biti.

VIDEO

www.pogledaj.to