M-Profil: Regeneraciju možemo otjerati u stečaj

ZABOK – Na odluku Upravnog odbora HFP-a o prodaji većinskog udjela u zabočkoj tekstilnoj industriji Regeneraciji njezinu predsjedniku Uprave Anđelku Švaljeku, zaposlenicima i njemačkoj tvrtki Kirchner, poraženi takmac M-Profil iz Zaboka priprema žestok odgovor.

Hrvatski fond za privatizaciju odlučio je o prodaji udjela u Regeneraciji premda je njihova ponuda bila ukupno slabija. Direktor M-Profila Zdravko Valdec jučer nije skrivao nezadovoljstvo i razočaranost potezom Upravnog odbora HFP-a. “Riječ je o prijevari! Želim vjerovati da potpredsjednik Vlade Damir Polančec nije bio upućen u to što se krije iza svega”, ističe Valdec objašnjavajući kako su svi razlozi koji su navedeni kao odlučujući za prihvaćanje slabije ponude, koje je naveo Polančec, bili zapravo netočni. Polančec je, naime, obrazlažući odluku Upravnog odbora istaknuo kako su obje ponude ocijenjene pozitivno, no prevagnulo je u korist Kircnerove to što je “u nju uključen menadžment koji je sudjelovao u restrukturiranju tvrtke, i to uspješnom ako je suditi prema rezultatima”.

Objasnio je i da cijena ne mora uvijek biti glavni kriterij, a u konkretnom slučaju riječ je o činjenici da u Kirchenrovoj ponudi, uz menadžment, sudjeluje i 265 zaposlenika, odnosno oko 70 posto svih radnika Regeneracije, kao i to da su tu ponudu podržali sindikat, radničko vijeće i lokalna zajednica. Valdec, naime, tvrdi kako menadžment Regeneracije uopće nije uspješan jer je četiri godine Regeneracija poslovala s gubitkom, dok je u prošloj godini ostvarena dobit od 1,2 milijuna kuna “samo zato što je uprava prodala upravnu zgradu Regeneracije za 7,5 milijuna kuna”. Na sličan je način, rasprodajom imovine, smanjivan i gubitak ranijih godina, no nikakav pomak, prema Valdecovim tvrdnjama, nije ostvaren u poslovanju tvrtke. “Žalosno je što nitko ne gleda što će se dogoditi kroz dvije ili pet godina, već se vrednuje samo po političkim kriterijima. Vjerovali smo da je taj način privatizacije iza nas, no čini se da ta praksa još nije završila u Hrvatskoj”, ogorčen je Valdec.

Direktoru M-Profila posebno je začuđujuće to što su ozbiljno shvaćene svojevrsne prijetnje Kirchenra, uprave i zaposlenika Regeneracije, navedene već u njihovoj ponudi HFP-u, da će u slučaju neprihvaćanja njihove zajedničke ponude Kirchner raskinuti suradnju s Regeneracijom, te da bi time, budući da na Kirchner otpada 2,1 milijuna eura prometa Regeneracije, njezino poslovanje bilo dovedeno u pitanje. Valdec to smatra smiješnim, tvrdeći kako se kao partner Regeneraciji ta njemačka tvrtka pojavila tek prošle godine, a ukupno je lani i u ovoj godini s Regeneracijom, tvrdi, imala svega 3 milijuna kuna poslova. Pozivajući se na podatke o bonitetu te njemačke tvrtke, ističe da nije riječ o velikoj i moćnoj korporaciji, kako se predstavljalo u Hrvatskoj, nego o malom društvu s ograničenom odgovornošću, koje nema nekretnina, ima svega deset zaposlenih, temeljni kapital od 55 tisuća eura, godišnji promet od oko 4 milijuna eura, a dobit od stotinjak tisuća eura.

Vlasnici te tvrtke su Zvonko Jurić i njegov sin, koji su od Joachima Kirchnera, suosnivača i nekad većinskog vlasnika, otkupili njegov udjel. Tvrtka ima sjedište u Stuttgartu, a registrirana je kao posrednik u prodaji proizvoda vezanih uz zaštitu na radu, higijenskih proizvoda, flizelina i sličnih proizvoda. Za dionice M-Profil ponudio je državi oko 3 milijuna kuna više nego Kirchner, Švaljek i zaposlenici. Oni su nudili samo početnu cijenu od 5,39 milijuna kuna, a M-Profil 8,1 milijun kuna. Kirchner i Švaljek nudili su ulaganja od 14,5 milijuna kuna, no iz poslovanja tvrtke i prodaje nekretnina, dok je M-Profil nudio dokapitalizaciju od 10,5 milijuna kuna, dakle vlastitih sredstava. Nudio je, među ostalim, i trajno zaposlenje radnicima, te stjecanje 25 posto njegovih dionica, kao i zadržavanje postojećeg menadžmenta uz dodatno pojačanje.

No, sada, nakon što je njihova ponuda odbijena, najavljuje kako će se žaliti HFP-u, ali će zadovoljštinu tražiti i sudski. I ne samo to, M-Profil vlasnik je nekadašnjeg pogona Regeneracije u Srbiji, Intexa u Milanovcu, koji, kako je već poznato, ima neriješene odnose s nekadašnjom maticom u Zaboku. Riječ je o potraživanju Intexa starog petnaest godina, a čija je glavnica iznosila 2 milijuna eura. Intex će sada pokrenuti taj slučaj, te možda izatražiti stečaj Regeneracije! Marija Brnić Izvor: Dnevnik www.dnevnik.com.hr