Mađari osnovali 500 tvrtki da bi kupili kuće na Jadranu

ZADAR – Više od sto mađarskih državljana registriralo je od početka ove godine svoje tvrtke na zadarskom području, a procjene su kako je biznis u posljednje tri godine pokrenulo čak petstotinjak Mađara!

Premda su sve tvrtke redom osnovane radi trgovanja nekretninama, samo u jedan posto slučajeva riječ je o agencijama. Iza njih se kriju mađarski državljani koji registracijom tvrtke u Hrvatskoj značajno skraćuju vrijeme potrebno za upis vlasništva nad nekretninama koje su masovno pokupovali na obali. Prvi boom Mađara na zadarsko područje dogodio se prije tri godine, i to na inicijativu jedne mađarske banke koja je nudila povoljne kredite po principu hipoteka na kuću u Mađarskoj za kuću na Jadranu. Cijene nekretnina na zadarskoj rivijeri Mađarima su tada bile iznimno povoljne, kvadrat zemljišta na Viru je, primjerice, iznosio do 40 eura, što je bilo jeftinije nego na Balatonu. Takvu priliku su iskoristili brojni mađarski državljani, računajući da će Hrvatska za nekoliko godina ući u EU, te da će njihove nekretnine na obali vrijediti dvostruko više nego što su ih platili. Na potezu Bibinje—Sukošan—Biograd, te pogotovo na Viru, masovno je krenulo kupovanje gotovih kuća s apartmanima, a najveća je jagma bila za nekretninama koje su u prvom redu do mora. Problem se, međutim, pojavio kod upisnine vlasništva nad kupljenim nekretninama, na koju stranci u Hrvatskoj čekaju i dulje od pet godina. Samo preko jedne virske agencije za nekretnine na čekanju je trenutačno oko 120 takvih kupoprodajnih ugovora.

Iznajmljivanje na crno Registrirane tvrtke, s druge strane, sve potrebne suglasnosti MUP-a i Ministarstva vanjskih poslova mogu dobiti i za šest mjeseci, što je doslovno natjeralo Mađare da osnivaju tvrtke u Hrvatskoj. Iako je zbog zakonski utvrđenog reciprociteta kod kupnje nekretnina svaka mađarska tvrtka sada ograničena na samo jednu kuću u Hrvatskoj, njihov je interes puno veći. Dok čekaju da se vrijednost kupljenih nekretnina udvostruči, Mađari su razvili paralelni biznis iznajmljivanja. Na mađarskim web-stranicama nudi se na stotine apartmana i soba samo na Viru, u iako je tamo službeno registrirano oko 450 mađarskih obitelji koje iznajmljuju sunarodnjacima, to nije niti trećina stvarnog broja. Došlo je dotle da je ovo ljeto Državni inspektorat dnevno pokretao čak deset postupaka protiv mađarskih državljana zbog iznajmljivanja na crno. Ilustracije radi, samo ove sezone na Viru je ljetovalo 12 tisuća mađarskih državljana.

Domaći nasanjkali kupce Kupujući nekretnine na zadarskoj rivijeri, brojni su Mađari zapravo — nasanjkani! Većina njih je kupila kuće koje nemaju ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, a kupoprodajni ugovori su sastavljani tako da bivši vlasnici nemaju nikakvu odgovornost, iako su bili upoznati s činjenicom da se objekti na pomorskome dobru — a takvih je najviše — neće moći legalizirati. Stoga ne čudi činjenica da se interes Mađara za Jadran naglo smanjio od kada je na snagu stupila Uredba o zaštiti obalnog pojasa. Kako bez građevinske dozvole ne mogu dobiti ni rješenje o iznajmljivanju, praktički su prisiljeni raditi na crno. U ovakvoj, gotovo bezizlaznoj situaciji, na sve je više mađarskih kuća na Viru izvješena oznaka “Prodaje se”. Ana VUČETIĆ Izvor:Slobodna Dalmcija www.slobodnadalmacija.hr

]]>