Magaš preuređuje Poljud

SPLIT – Arhitekt Boris Magaš, autor poljudskog stadiona, izradit će projekt adaptacije Poljuda i njegova prilagođavanja standardima UEFA-e i Svjetske atletske federacije – dogovoreno je na jučerašnjem Magaševu susretu sa splitskim gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem koji je zbog problema oko nedavnog ilegalnog postavljanja ograde prošao bez prisutnosti novinara.

Goleme poljudske rešetke bile su neposredan povod sastanku gradonačelnika i oca poljudske “školjke”, koji je ionako već dulje vrijeme nezadovoljan što se njegovo autorsko djelo i najljepši hrvatski stadion prepravlja i mijenja bez suglasnosti autora. U 25 godina postojanja Poljuda Magaš je jučer prvi put uopće porazgovarao o tome s jednim splitskim gradonačelnikom, a rezultat toga trebalo bi biti osuvremenjivanje splitskog stadiona kako bi mogao ugostiti najveće nogometne i atletske događaje. Hrvatska se zajedno s Mađarskom kandidirala za Europsko prvenstvo u nogometu, Split želi organizirati i Svjetsko prvenstvo u atletici, a naša sposobnost ugošćavanja tih manifestacija već se testira — kazao je gradonačelnik Puljić, dodavši da je i organizacija utakmice Hrvatske i Brazila bila test sposobnosti Splita.

Ograda je postavljena jer smo morali ispoštovati uvjet o postojanju dva sigurnosna “prstena” oko stadiona, to su nove norme koje i akademik Magaš i te kako poznaje. Svejedno, Grad Split i formalno će zatražiti popis uvjeta za organiziranje najvećih nogometnih i atletskih događanja i dostaviti ih gospodinu Magašu, koji će na osnovi toga izraditi projekt adaptacije stadiona — najavio je gradonačelnik. Ni on sam još uvijek ne zna kakva je sudbina famozne ograde i hoće li ona ostati oko Poljuda, barem do njegove konačne adaptacije: to, kazao je, “ovisi o sposobnosti Grada da je legalizira”. Sam Magaš, pak, nije bio previše raspoložen komentirati postavljanje poljudskih rešetki, a pogotovo ne njihovu estetiku: okolnosti utakmice s Brazilom, kaže, to su nalagale. U svakom slučaju, i one će biti riješene u sklopu cjelokupnog projekta adaptacije Poljuda. Meni sada slijedi studiranje propisa i dokumenata kako bismo u Splitu ponovno imali stadion budućnosti, a ne stadion prošlosti — kazao je Magaš. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr