Maksimirski stadion primat će 51,5 tisuća ljudi

ZAGREB – S gotovo dva mjeseca kašnjenja njemačka tvrtka Alpine Project Finance and Consulting članovima poglavarstva prezentrirala je novi, ponovno projektirani izgled stadiona Maksimir.

Javna prezentacija održat će se za sedam dana. Opečeni prijašnjim iskustvom članovi poglavarstva bili su “zakopčani do grla” što se tiče izgleda stadiona koji je dosad pojeo na održavanje i izgradnju oko pola milijarde kuna. Nisu bili rječiti “Nije bilo riječi o koncesiji i na koji način će se financirati završetak stadiona. Predstavljen nam je samo arhitektonski izgled, a za daljnje aktivnosti raspisat ćemo natječaj. Novinari će taj izgled moći vidjeti u idući četvrtak, a do tada molimo za strpljenje”, proučila je dogradonačelnica za društvene aktivnosti Ljiljana Kuhta-Jeličić koja je zadužena za koordinaciju projekta. I ostali s kojima smo razgovarali i koji su vidjeli prezentaciju nisu bili ništa više rječiti. Potvrđeno nam je samo nekoliko stvari od kojih je najvažnija novost da se stadionu povećava kapacitet na 51,5 tisuća posjetitelja, a dosad je najrealnija opcija bilo oko 40.000 ljudi. Također ostaje dogovor da neće biti podzemne garaže ispod igrališta i atletske staze oko njega. Od oba se projekta odustalo kako bi se uštedjelo: atletska staza bi trebala biti na Sveticama, a parkirališna mjesta će se osigurati pored stadiona. Istočnu i južnu tribinu trebalo bi ruštiti i ponovno sagraditi, a stadion bi trebao dobiti i pomični krov. Poslovni prostori ostaju ispod sjeverne tribine. Iako je bilo u planu, nismo uspjeli doznati hoće li ih biti ispod zapadne tribine. Na stadionu bi inače trebali igrati određeni dio tjedna i NK Zagreb i NK Dinamo, a ostatak bi bio popnjen koncertima i kulturnim sadržajima.

Nepoznata cijena Međutim, ni prezentacija idućeg četvrtak neće uključiti ono što Zagrepčane uz izgled najviše zanima – cijenu. Poslovni dnevnik je prije pet mjeseci ekskluzivno objavio da će cijena biti 130 milijuna eura, a Alpine Project će zauzvrat dobiti koncesiju na 15 ili 30 godina. Taj podatak je poslije potvrđen u više navrata, ali su u poglavarstvu tvrdili da Alpine nije siguran u dobivanje koncesije i daljnju izgradnju, nego će za to biti raspisan natječaj, a sada će besplatno dati projekt novog izgleda gradu. Budući da u besplatnom darovanju studije bez jamstva na posao nema mnogo logike, mnogi su upozorili da će tender biti složen u koris Alpinea. Da bi izbjegli priču o tome, u poglavarstvu su prestali davati informacije o potrebnim ulaganjima. Jasno je jedino da grad neće proći bez ulaganja. Budući da se 130 milijuna eura ne može isplatiti za 15 godina, otprije nam je potvrđeno da bi grad trebao izdvojiti tri milijuna eura godišnje. Ako koncesija bude dana i na 30 godina, opet će grad određni novac morati isplaćivati na račun Alpinea. Izvor: www.Poslovni.hr

]]>