Mali pomoćnici u kuhinjskoj svakodnevnici

Vjerojatno iz tog razloga danas se osobita pažnja posvećuje njenoj ergonomiji, optimalnom oblikovanju radnih ploha i kuhinjskom namještaju. Nije pogrešno ako se već na početku odredi forma buduće kuhinje; L ili U oblik, sa kuhinjskim otokom ili bez, mjestom za doručkovanje, djelomičnim ili kontinuiranim rasporedom kuhinjskih površina – ovisno o željama i afinitetima same obitelji. Nije na odmet odrediti takve detalje već kod same izrade nacrta budućeg objekta. Posjet trgovinama i sajmovima olakšava vlastita idejna rješenja; jedino na što se mora pripaziti su troškovi – jer čak i najmanji detalji koji se pri tome nabroje na kraju dovedu do enormno visoke sume! To se rješava na način da se odrede samo strogo potrebne stvari koje će ući u sklop buduće kuhinje. Pored štednjaka, pećnice i sudopera važan kuhinjski detalj su radne plohe. Onaj tko puno kuha i peče, trebat će najmanje četiri, još bolje više od četiri metra dužine za radne površine. Metar plohe zahtjeva najmanje dvije do tri utičnice.

STRUJA I SVJETLO OLAKŠAVAJU RAD

Pored dovoljnog broja utičnica treba obratiti pažnju na dostatno osvjetljenje radnih površina. Halogene ugradbene svjetiljke na donjoj strani kuhinjskih ormarića su u svakom slučaju najbolje rješenje. Utičnice se također mogu neprimjetno ugraditi u ormariće ili iznad kuhinjskih ploha, a u tu svrhu postoje na tržištu produkti koji odgovaraju bojom i vrstom materijala. Ako se u planu ima otvoreni tip kuhinje, treba računati sa ostavom ili prostorijom za gospodarstvo odgovarajuće temperature – po mogućnosti povezanom direktno sa kuhinjskim prostorom.

SPREMIŠTA I ODLAGANJE SMEĆA

Izostanak podruma uvjetuje posebnu prostoriju za hladnjak s dubokim smrzavanjem i općenito, temperiranom klimom za odlaganje namirnica. Razvrstavanje smeća koje je danas već uobičajeno u mnogim kućanstvima, također treba naći svoje mjesto u takvoj jednoj prostoriji. Kada svi zajedno pomažu, kućni poslovi mogu biti poprilično zabavni; ali samo u slučaju ako je zadovoljena dovoljno velika manevarska površina, a plohe se nalaze na odgovarajućim visinama.

izvor: Stručni časopis Hausbau www.mbi.hr

]]>