Massimiliano Spadoni direktor kamenoloma

Oklaj – Na kamenolomu tvrtke Prvi bljesak na jugozapadnim obroncima Promine, između Razvođa i Oklaja, ovih dana u pogon se stavlja postrojenje koje će uvelike olakšati posao eksploatacije kamena, koji ova tvrtka izvozi u Italiju.

Riječ je o eksploataciji vapnenca, kalcij-karbonatne sirovine, za industrijsku primjenu. — Nedavnim otvaranjem našeg kamenoloma otvorile su se mogućnosti valorizacije ovog prostora, a već smo zaposlili i 40-ak radnika. Preradom, odnosno mljevenjem ove sirovine visoke kvalitete dobiva se proizvod čija je primjena vrlo široka u različitim industrijama, te je upravo u tijeku stavljanje u pogon nove 64-tonske drobilice, jer cilj je kamen ovdje prerađivati, a ne ga u obliku sirovine izvoziti u Ravenu — kazao je Željko Džapo, član uprave Prvog bljeska. Kamen je do sada otkupljivala talijanska tvrtka S.I.S. Mineralia, te tvrtka Cave Del Adriatico, a Talijani odnedavno čine i dio vlasničke strukture Prvog bljeska, pa je i direktor kamenoloma u Promini Talijan Massimiliano Spadoni. — Iznimno sam zadovoljan kvalitetom i čistoćom kamena, do sada su se radile intenzivne pripreme kako bismo iz kamena kojeg odlikuje 99,7-postotna čistoća bez primjesa željeza, te 98,5-postotna bjelina, izvukli maksimum kvalitete, odnosno da bismo mogli proizvoditi filer, tj. kameno brašno — istaknuo je Spadoni.

Inače, kameno brašno ima široku primjenu, a upotrebljava se samostalno ili u smjesi za proizvodnju, primjerice, umjetnih gnojiva, proizvodnju plastičnih masa, papirnoj industriji, kao dodatak u farmaceutskim proizvodima, u procesnoj industriji za pročišćavanje, odnosno neutralizaciju kiselinskih voda i slično. Prvi bljesak trenutačno izvozi oko 6000 tona kamena tjedno. Kamen iz Promine do šibenske luke prevoze tvrtke Drniški transporti i Viatoni. U Prvom bljesku kažu kako su zadovoljni i suradnjom s Transadriom i carinskom ispostavom u Šibeniku, a roba se carini na samom kamenolomu gdje je za potrebu kućnog carinjenja nedavno montirana i vaga. Također ističu kako će dogodine u ovo vrijeme izraditi tvornicu u blizini Oklaja, a za koju je u pripremi projektna dokumentacija, te imaju namjeru zaposliti još nekolicinu radnika. U sadašnjoj situaciji nezaposlenosti u ovim krajevima, kamenolom je za ukupan razvoj Promine već označio velik korak naprijed, a radnim mjestima u tvornici, nadaju se u Prvome bljesku, prominski će kraj postići i na nultu stopu nezaposlenosti. tekst i slike Matilda JELČIĆ Izvor: slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

O ljepotama Oklajskog kraja pod Prominom u dalmatinskoj Zagori više na Promina blog.hr

Kuhinje

]]>