Matulović-Dropulić: U novom zakonu jedinstvena dozvola za gradnju

ZAGREB – Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić u razgovoru za naš list prvi je put javno najavila donošenje zakona o prostornom uređenju, gradnji i urbanoj komasaciji koji će zamijeniti nekoliko postojećih zakona. Najveća novost zakonskog prijedloga svakako je pojednostavljivanje procedure ishođenja dozvola neophodnih za gradnju.

Novi će zakon propisati samo jednu dozvolu za izgradnju. Ne znam sada kako će se takva dozvola zvati, ali bit će to »pojačana« lokacijska dozvola koja će sadržati sve bitne odrednice vezane uz gradnju. Pritom će, naravno, postojati razlike s obzirom na veličinu i namjenu objekta. Najjednostavnije će se doći do dozvole za obiteljske kuće i za jednostavnije građevine, a za objekte u kojima će se, primjerice, odvijati određeni tehnološki procesi, trebat će više dokumentacije. Naravno, ostaje uporabna dozvola kao potvrda da je sve izgrađeno u skladu s pravilima struke i zakonima. – Koje su ostale najznačajnije novosti novog zakona? – Obuhvatit će cjelokupni proces od uređivanja zemljišta i parcela do planiranja i gradnje. Novost je i da će projektanti i građevinari ubuduće imati puno veću odgovornost za kvalitetu projekta i gradnje koju će jamčiti svojim potpisom, a ukoliko se naš prijedlog usvoji, i financijski će odgovarati za propuste. Novim će se zakonom smanjiti i broj planova. Smatram da detaljne planove treba raditi u mnogo manjem opsegu nego dosad i ne mogu se raditi tamo gdje nisu doneseni planovi višeg reda. Detaljni planovi su komplicirani i skupi za donošenje i ne mogu reagirati na promjene na terenu. Urbanistički plan uređenja treba na puno jednostavniji i kvalitetniji način reći gdje i kako graditi.

Do konca godine izdavanje dozvola u nadležnosti lokalne samouprave – Kakvo je trenutno stanje oko lokalnih prostornih planova? Pulski plan donosi se, primjerice, već deset godina iako je očito da polazi od potpuno netočnih pretpostavki i uz smiješna tekstualna objašnjenja. – Hrvatska nema dovoljno urbanista. Urbanistička struka je u velikoj stagnaciji budući da se arhitekti prvenstveno orijentiraju na poslove koji donose veći novac. Neki izrađivači planova rade i po 40 planova tako da se stvari prepisuju jer nema istraživanja koja su morala prethoditi izradi plana. Novi zakon predviđa i osnivanje urbanističkog zavoda na razini Hrvatske u kojem će, osim urbanista, biti zaposleni sociolozi, demografi i svi drugi stručnjaci koji trebaju sudjelovati u planiranju. Savjet za prostorno uređenje je već utvrdio kriterije za planiranje i oni će biti dobra podloga za rad tog zavoda. S Arhitektonskim fakultetom dogovorili smo i pokretanje novih studija i usmjerenja vezanih za područje planiranja. – Hoće li ijedna općina ili grad snositi posljedice zbog očigledne sporosti u donošenju planova od koje koristi imaju jedino graditelji apartmana? – Sve ovisi o njihovom ponašanju u sljedećih nekoliko mjeseci. Vjerojatno ćemo u nekoliko slučaja morati poduzeti određene mjere. – Kada će lokalna samouprava preuzeti izdavanje dozvola i jesu li županije i gradovi uopće spremni za taj posao? -To će se svakako dogoditi do konca ove godine. Ne očekujem veće probleme jer se pretežno radi o postojećim službenicima koji će prijeći u regionalnu i lokalnu samoupravu i biti na njenom proračunu, što znači da će biti bolje plaćeni. Možda će bolje plaće privući i bolje kadrove. Izvor: www.glasistre.hr

]]>