Međufinaciranje – pun pogodak

HRVATSKA -Prema dostupnim podacima četiri stambene štedionice, koliko ih ima u Hrvatskoj, prošlu su godinu završile s dobrim rezultatima, posebice nakon što su započele s međufinanciranjem (odobravanjem kredita prije isteka od dvije godine).

PBZ stambena štedionica, čini se, povukla je pravi potez sa svojim potrošačkim kreditom bez kamata i naknada povukla iznimno dobar poslovni potez. Naime, u prva dva mjeseca primjene taj je zajam iskoristilo više od 500 klijenata, dok je tri puta toliko iskoristilo pravo na gotovinski kredit uz petpostotnu kamatu jer im nije trebao zajam za opremanje kuće ili stana. A prema iskazanom interesu, u Štedionici procjenjuju da će te zajmove koristiti tri do četiri tisuće klijenata godišnje. Inače, u toj je štedionici tijekom prošle godine sklopljeno 26.800 novih ugovora o stambenoj štednji, tako da ih sada ukupno 86.800. Lani je broj klijenata, u odnosu na 2004., porastao za 45 posto. Ugovoreni iznos štednje potkraj prošle godine iznosio 750 milijuna eura, saldo depozita 640 milijuna kuna, a porast preko 82 posto. S obzirom na relativno kratak »život« PBZ stambene štedionice (počela s radom u svibnju 2003.) prvi klijenti koji su ugovorili štednju na dvije godine pravo na stambene kredite imaju tek od lanjskog rujna, do sada ih je iskoristilo šezdesetak štediša koji su, većinom, spojili ugovore unutar članova uže obitelji tako da je evidentirano tek oko 20 partija kredita, a do prosinca 2005. godine plasiran je tek prvi milijun kuna kredita. No ove bi godine pravo na korištenje kredita moglo imati oko 1000 klijenata. Valja napomenuti da u toj štedionici još nisu počeli s međufinanciranjem.

U Raiffeisen stambenoj štedionici kažu da je lani odobreno 2222 kredita u iznosu većem od 23,9 milijuna eura. Također ističu da je interes za međufinanciranje iznimno velik, pa je u toj štedionici njegov udio u odobrenim kreditima 25 posto po broju, a prema iznosu 38 posto. Lani je, pak, Prva stambena štedionica odobrila 1066 kredita, ukupne vrijednosti 10,7 milijuna eura. S obzirom na to da su kredite za međufinanciranje počeli nuditi tek od lanjskog studenoga, kažu, da je interes za njih velik te da je obrada mnoštva pristiglih zahtjeva u tijeku. Inače, PSŠ planira ove godine udvostručiti broj odobrenih zajmova, kako sadašnjim štedišama tako i novim klijentima koji će koristiti kredite za međufinanciranje. Također pretpostavljaju da će u novim kreditima, zajmovi za međufinanciranje sudjelovati s više od 30 posto. Lani smo sklopili 23.254 novih ugovora od ukupno 146.810 koliko ih imamo, rekli su nam u Wüstenrot stambenoj štedionici. Dodaju da su od 25. studenoga do kraja godine odobrili oko 28,5 milijuna kredita za međufinanciranje, od kojih je lani isplaćeno oko 12 milijuna, a ostatak će se isplatiti tijekom siječnja. Wüstenrot je, inače, u 2005. godini za stambene namjene isplatio 81 milijun kuna, od čega na zajmove stambene štednje otpada gotovo 40 milijuna kuna. Vesna Antonić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>