Međunarodni natječaj za sinagogu

ZAGREB – Kada će se početi graditi zagrebačka sinagoga u Praškoj ulici i hoće li biti replika one srušene u Drugom svjetskom ratu ili pak polivalentni centar, pitanje je koje zanima javnost. Od konačnog opredjeljenja umnogome ovisi početak gradnje, kao i samo financiranje.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus kaže da će buduća zgrada u Praškoj biti »židovski centar u kojem će biti smještene sve institucije, odnosno sadržaji zagrebačke općine«. Njezina prostorna, duhovna i simbolična jezgra bit će sinagoga s memorijalnom prostorijom i muzejom, posvećenim povijesti zagrebačke i hrvatske židovske zajednice, ističe Kraus. Dodaje da je tu koncepciju Vijeće Općine prihvatilo početkom godine i da su ovih dana dvije profesionalne tvrtke izradile programsku podlogu za natječaj, o kojem će se raspraviti kada ga kao financijeri prihvate židovska zajednica, Grad Zagreb i Republika Hrvatska. Kraus je potvrdio kako se o izgledu zgrade dosta razgovaralo i kako se došlo do suglasja da ona mora podsjećati na staru sinagogu. Međutim, kaže, i dalje postoje različita mišljenja kako to postići – rekonstrukcijom, odnosno kopijom pročelja ili suvremenom interpretacijom njezinih najvažnijih elemenata.

Kraus je ipak uvjeren da će prijepori biti riješeni i da će se o tome dogovoriti prije natječaja. Dogovor će biti presudan za sam karakter natječaja, koji će biti raspisan nakon što se o tome dogovori Židovska općina Zagreb sa zagrebačkom vlašću i Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva. Kraus se, kako je rekao Vjesniku, tom dogovoru nada za nekoliko tjedana. Pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Slavko Dakić kaže da je o programu koji je izradila Židovska općina Zagreb prvi razgovor održan 6. prosinca. Dogovoreno je, kako prenosi Dakić, da će »natječaj biti raspisan odmah nakon verifikacije programa i priprema koje takav natječaj izaziva«, da će imati međunarodni karakter te da će objekt »po sadržaju biti polivalentni centar koji će uključivati vjerski, kulturni i poslovni dio i druge kompatibilne sadržaje, a način oblikovanja tema je natječaja«.

Na pitanje tko će financirati gradnju, samo Grad Zagreb ili i država, Dakić odgovara da je o tome rano govoriti. »Osobno vjerujem da će Zagreb pomoći gradnju Centra demonstrirajući time svoj stav prema prošlosti i budućnosti židovske zajednice u Zagrebu«, dodaje Dakić. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva Kata Gojević kaže da je početkom listopada održan sastanak na kojem je dogovoreno da Židovska općina Zagreb napravi projekt sinagoge. Tek kada projekt bude gotov, zaključuje glasnogovornica Gojević, moći će se nastaviti razgovarati o njegovoj realizaciji. Andrija Tunjić izvor: vjesnik.hr

]]>