Međunarodni sajam namještaja I Saloni 2013 Milano – Trend Report

The Salone Internazionale del Mobile-sajam namještaja i International Furnishing Accessories Exhibition- sajam opreme  ponudili su stotine novih proizvoda u segmentu opremanja dnevnog boravka, blagovaonice, spavaće i dječje sobe, javnih prostora te vrtnog namještaja. Ono što zajedničko svim ovim prostorima je uvođenje prirodnih tonova i materijala te dekoracija zelenilom, eksplozija boja i stilski povratak na 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća.

Ekologija i prirodan izgled su apsolutni hit u unutarnjem uređenju. Paleta boja se kreće u rasponu od svijetlo sive preko bež tonova do tamnosmeđe i sive. Dojam prirodnoga je naglašen korištenjem drveta u detaljima, osobito hrasta. Sivi hrast, močvarni ili u prirodnim tonovima se kombinira sa navedenim bojama stvarajući vrlo ugodne kompozicije. Drvo kao materijal dominira te je u odnosu na prijašnje godine u mnogim elemetima zamjenilo metal. Podne obloge su često rustikalne, a površina je glatka ili gruba, četkana. Ovo se također odnosi i na fronte namještaja. Razvoj tehnike usavršio je i 3d obrade materijala te unio dinamiku u površinsku obradu fronti. Dekoracija zelenilom je obavezna u svim prostorima, a dekoracije su vrlo voluminozne, čime se dodatno naglašava veza prirode i stanovanja.

Metal kao materijal je potpuno negiran. Kada se koristi, obavezno je obojan i usklađen sa ostalim materijalima.  Staklo je i dalje prisutno, ali je u porastu upotreba zatamnjenog stakla u sivikastim i smeđim tonovima, za razliku od mutnog i prozirnog koje je godinama dominiralo. Površine su u mat obradi, a visoki sjaj se još javlja samo na staklenim površinama.
Za sve poklonike živih boja, ovogodišnji je sajam ponudio pravu eksploziju veselja i šarenila. Plava boja je hit i primjenjena je na svim elementima namještaja, od kreveta, sjedećih garnitura, komoda, stolica, dječjih soba te tepiha.  U rasponu je od petrolej plave do tirkizno plave, a kombinira se sa žutom, zelenom, narančastom. Ljubičasta i ciklama boja su na zalasku a zamjenjuju ih ružičasti tonovi sa primjesom ciglaste nijanse.

Uzorci na tkaninama su raznoliki-organski, biljni, životinjski, geometrijski, etno i patchwork. Tema leptira je vrlo česta u detaljima.

Oživljavanje starih modela ili njihov redizajn pravi je hit. U trendu su i klasični stilovi, ali interpretirani na moderan način. Stilovi se međusobno miješaju stvarajući eklektično ozračje. Poželjno je kombinirati i minimalizam sa pojedinim komadima klasičnog namještaja.  Oštre i ravne linije zamjenjene su ovalnima, inspirirane retro oblicima. Stolovi su elipsastog oblika ili imaju zaobljene rubove. Stolice su također mekih formi, a konstrukcija je najčešće drvena. Sjedeće garniture su također zaobljene i vizualno vrlo meke. Vrlo je važna višefunkcionalnost pa se sjedeća garnitura može organizirati na više načina, bilo rotiranjem pojedinih elemenata ili razvlačenjem. Klub stolići prate temu višefunkcionalnosti-često su sastavljeni od više elemenata koji se mogu premještati ili im se može mijenjati kompozicija, ovisno o trenutnom načinu slaganja prostora. U trend je ušao već pomalo zaboravljeni element-samostojeći panel. On dodatno naglašava višefunkcionalnost jer omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju i pregrađivanje prostora, uz istovremeno dekoriranje. Kreveti su također mekih formi, bilo da se radi o zaobljenim drvenim formama ili tapeciranim krevetima.  Noćni ormarići su širi nego prijašnjih godina i odlična su platforma za dekoracije koje u ove godine neizostavne. Garderobni prostor je često odjeljen staklenim zidom od spavaće sobe, a staklo je obavezno zatamnjeno. Vrlo je izražena i višefunkcionalnost spavaće sobe pa je ponuđen niz primjera transformacije spavaće sobe u radnu sobu, blagovaonicu ili kutak za odmor. Ovo se također odnosi i na dječje sobe. Maksimalna iskorištenost prostora i njegova transformcija postaju pravi dizajnerski izazov, a suvremena tehnologija i kvalitetni mehanizmi omogućuju realizaciju takvih ideja.
Vrtni namještaj se stilski sve više približava unutarnjem, stvarajući tako mogućnost vanjskog i unutarnjeg korištenja te sve većeg povezivanja vanjskog i unutrašnjeg prostora. Drvo, metal, plastika-sve su ovo materijali koje unutrašnji prostor već koristi pa je prostorna integracija vrlo jednostavna.

Ono što se općenito osjeća u sferi stanovanja je težnja ka nesputanom življenju, brzom transformiranju prostora jedan u drugi, ukidanju granica prostora uz njegovo pametno korištenje. Prostor je sve više u službi čovjeka i njegovih individualnih potreba.
Euroluce – sajam rasvjete i SaloneUfficio-sajam uredskog namještaja, održavaju se svake dvije godine u kombinaciji sa sajmom kuhinjskog namještaja i opreme te kupaonskog namještaja. Euroluce je ponudio proizvode gotovo 500 izlagača i pokazao nove trendove i inovacije u svijetu rasvjete.

Energetska učinkovitost je uz inovativan dizajn najvažniji pojam u svijetu rasvjete. Voluminozna rasvjetna tijela su i dalje u trendu, ali se voluminoznost postiže kombinacijom manjih tijela, čineći skladnu cjelinu. Rasvjetna tijela postaju sve više dekorativni predmeti u prostoru, a to se osobito odnosi na samostojeće i zidne svjetiljke. Zidne svjetiljke su kao i stropne često kompozicija niza pojedinačnih elemenata, stvarajući tako dinamične igre svjetlosti, ali i skladnu dekoraciju kada nisu u funkciji rasvjete. Sve je više u upotrebi bojano staklo koje će se odlično nadovezati na uvođenje živih boja u namještaj.

SaloneUfficio-sajam uredskog namještaja je ponudio proizvode stotinjak izlagača i pokazao najnovije trendove u svijetu uredskog namještaja. Ovaj je sektor još uvijek  u krizi, ali se i u ovom dijelu polako uvodi trend prirodnosti i živih boja u detaljima. Uz temu drveta dominira bijela boja i prozirnos staklo. Uredi se međusobno pregrađuju potpuno transparentnim staklenim pregradama ili ih uopće nema. Javljaju se samostalni prostorni elementi koji se mogu pomicati u prostoru, a u sebi sadrže jedinice za održavanja sastanaka,  radnu zonu ili čajnu kuhinju, čineći prostor fleksibilnim  i prilagodljivim radnim procesima. Prostor rada postaje sve sličniji dizajnom prostoru stanovanja, čineći tako radni prostor puno ugodnijim. Vezu stanovanja i rada prikazao je i arhitekt Jean Nouvel u svojoj realizaciji Ured za život na površini od 2000m2.

Salone Satellite je izložba inovativnih proizvoda mladih dizajnera do 35 godina. Neki od njih će biti prepoznati od strane velikih tvrtki i tako dobiti priliku za realizaciju svojih ideja. Ovo je zona entuzijazma i pozitivne energije, a ovogodišnja tema je bila „Dizajn i obrtništvo-zajedno za industriju“.
Sudeći po originalnim izlošcima mladih, očekuje nas svijetla budućnost u industriji namještaja.

www.interijerNET.hr