Mikro kuglice od voska zamjenjuju klima uređaje

Uredske zgrade bi u budućnosti mogle nuditi ugodnu klimu i bez klima uređaja. Istraživači Instituta Frauenhofer razvili su zu pomoć sićušnih kuglica od voska zidnu žbuku, koja ima enormno velike toplinske kapacitete.

Tako bi čak i tanki zidovi danju preuzimali pri visokim temperaturama dovoljno topline, koja bi se noću opet predavala. Sobna temperatura ostaje pri tome-kao u crkvama i drugim objektia debelih zidova- ugodno rashlađena.

Instraživači Instituta Frauenhofer za solarne energetske sustave ISE, okupljeni oko Petera Schossiga u Freiburgu zatvorili su parafin u mikromilimetarske plastične kuglice.

Pri rastućim temperaturama toplinska energija oslobađa veze molekula parafina, on postaje tekući te se toplina na taj način akumulira u kuglicama. Ako temperature opet padnu, parafin se ukrućuje i otpušta prethodno akumuliranu toplinu.

Mikrosićušne plastične kuglice s parafinom daju se bez problema mješati s drugim građevinskim materijalima, kao što su žbuka ili masa za kitanje. Takvom specijalnom žbukom istraživači mogu integrirati izjednačavajući temperaturni efekat debelih zidova u nekoliko milimetara tanke slojeve žbuke.

Tako samo 6 mm debeli sloj preuzima jednaku količinu topline kao i 10 cm debeli zid od opeke. Parafinske kuglice koje izjednačavaju temperaturu pogodne su naročito za uredske prostore, jer noću otpuštaju toplinu akumuliranu tijekom dana, a da nikome nije prevruće.

One pozitivno utječu na klimu ne samo u novogradnjama, već i u već postojećim objektima. Nanose se jednostavno pomoću novog sloja zidne žbuke.

Prvi proizvodi s rafiniranim latentnim toplinskim spremnicima se već nalaze na tržištu: poduzeće MAXIT već ima u svome programu specijalnu žbuku i gipsane proizvode. CAPAROL radi na razvoju masa za kitanje, koje također akumuliraju toplinu.

Izvror:

www.maxit-group.com www.deitermann.com www.maxitmarine.com www.filtralite.com www.m-tec-group.com

]]>