Mikšićevu tvornicu obišli i predstavnici Newyorške burze

BELI MANASTIR – Do kraja ove godine u funkciji će biti pogon za proizvodnju biorazgradivih plastičnih materijala u Belom Manastiru čiju je gradnju investirala tvrtka Ecocortec d.o.o. u vlasništvu Borisa Mikšića.

U ovoj tvornici, koja se prostire na oko 10.000 četvornih metara, zaposlenje pronaći oko 50 djelatnika, najvećim dijelom inženjera, laboranata i transportnih radnika, a taj bi se broj u drugoj fazi trebao udvostručiti. Kukuruz kao sirovina Radovi na gradnji prve faze proizvodnoga pogona, koji su stajali oko 10 milijuna eura, ulaze u završnicu. Gradilište je jučer posjetio i vlasnik Mikšić s čelnim ljudima svoje tvrtke. “Planirano je da godišnja proizvodnja polietilenskih i biorazgradivih folija iznosi oko 5000 tona finalnih proizvoda, od čega će 95 posto završiti u izvozu. Uredit ćemo ovdje i laboratorij za kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, ali i finalnih proizvoda”, podsjetio je Boris Mikšić. Kao sirovinu za svoju proizvodnju koristit će kukuruz baranjskih kooperanata, a već za sam početak proizvodnje ekološke ambalaže potrebno mu je oko 5000 tona škroba. Tako proizvedena ambalaža, prema inovativnim, novim tehnologijama pod zemljom bi se trebala razgraditi u roku od 45 dana. Inače, lokacijom šeste po redu tvornice u sustavu tvrtke Cortec, na prostoru poslovne zone II u Belom Manastiru, Boris Mikišić je iznimno zadovoljan. Takvo mišljenje dijele i čelnici ovoga jedinog grada na području Baranje, kao i župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo.

Dobri uvjeti “Prije godinu i pol dana razgovarali smo s Mikšićem, koji je obišao gotovo sve gospodarske zone u Hrvatskoj, a osobno sam mu preporučio Beli Manastir gdje je dobio najpovoljnije zemljište, a oslobođen je i plaćanja komunalnog doprinosa”, naglasio je Bubalo. Župan je iskoristio nazočnost novinara kako bi im “zagolicao” znatiželju najavljujući još nekoliko novih investitora na području Osječko-baranjske županije iz Europe, ali i Amerike. O čemu je konkretno riječ nije htio odati nego samo natuknuti kako je riječ o gradnji jedne nove tvornice u Osječkoj županije te da se priprema infrastruktura koja bi trebala udovoljiti potrebama investitora. Kada se to bude definiralo, obećao je župan, s konkretnijim informacijama izići će u javnost. Koliko smo mogli doznati, riječ je o pogonu za preradu, a koji bi se trebao vezati uza samu poljoprivredu. U obilazak belomanastirskoga pogona Mikšićeve tvornice biorazgradive plastike sa županom Bubalom su stigli i predstavnici, kako je rekao, Njujorške burze s kojima je razgovarao o burzi poljoprivrednih roba. Izvor. www.Poslovni.hr

]]>