MILIJUNI ARHITEKTIMA

SPLIT – Veliki javni i privatni građevinski pothvati u Splitu omogućili su i pojedinim arhitektima, odnosno njihovim biroima, da zarađuju milijunske svote po samo jednome projektu.

Primjerice, projektno-tehnička dokumentacija Vjekoslava Ivaniševića za novo splitsko rodilište zapada oko 3,5 milijuna kuna, ona Sveučilišne knjižnice, naručena od autora nadogradnje “Lazarice” Lovre Petrovića, 821.212 kuna, a Filozofskog fakulteta prema ideji Ante Kuzmanića 1.686.825 kuna. Iako su nam arhitekti pristali nabrojiti svoje aktualne poslove s pripadajućim četvornim metrima, o zaradama radije govore zaobilazno. No, služe se cjenikom Komore arhitekata, prema kojemu se, ovisno o zahtjevnosti, cijena izrade kompletne dokumentacije (koja uključuje i potrebne dozvole) kreće između dva i tri posto od vrijednosti investicije, a najtraženiji projektanti znaju naplatiti i više.

Brodarica, ’Marjan’, ’Forum’, samostan dominikanaca… Jedan od najtraženijih splitskih arhitekata trenutačno je zaokupljen obnovom 25.000 četvornih metara hotela “Marjan”. — Imam između 150 i 200 tisuća četvornih metara projekata koji će se uskoro izvoditi ili su u fazi projektiranja. Dobijem jako puno narudžbi, pa dosta prepuštam i drugima, jer neodgovorno bi bilo prihvatiti posao koji ne stignem obaviti — kaže Rošin. Uz golemi kompleks Brodarica, koji obuhvaća 82.000 četvornih metara, prema njegovu nacrtu izvest će se 16.000 četvornih metara Klerikata na Trsteniku, samostan dominikanaca na Pazaru, prenamjena robne kuće “Forum” u novu zgradu Općinskog suda, a od manjih projekata zgrada kluba lučice “Zenta” i SEM-ov stambeni objekt od 2400 kvadrata. Na izgradnju već osam godina čekaju “Ad basilicas pictas” od 8000 i “Centar Bonačić” od 40.000 kvadrata, koje je Rošin radio zajedno s Emilom Šverkom. ’Žnjanski blizanci’, Studentski centar, hoteli i vile… Veće projekte Emil Šverko u posljednje vrijeme najviše radi s Nenom Kezićem. “Dal-koning” upravo završava 40.000 kvadrata njihovih “Žnjanskih blizanaca”, a u kampusu počinju radovi na izgradnji Studentskog centra i doma, površine 25.000 četvornih metara. Dvojac priprema i niz projekata s hotelima i vilama, ukupne površine 50.000 kvadrata, a naručitelja i lokaciju svog trenutačno najvećeg pothvata još drži u tajnosti. — Riječ je o 200.000 četvornih metara turističke gradnje za stranog investitora, ali za sada mogu samo reći da je smještena malo dalje od Splita — otkrio je Šverko, koji “manje” projekte u Splitu radi samostalno. Autor je 6000 kvadrata “Dal-koningove” gradnje na Dražancu, na Radoševcu se, prema njegovu projektu, uređuje 6000 kvadrata interijera triju vila, a na Žnjanu podiže stambeni objekt površine 3000 četvornih metara. Kezić, pak, u žnjanskom prvom redu projektira 16 stanova, a s novih devet stambenih modula nastavlja svoj niz u trećem redu na Pazdigradu. Od Brda do elite Dosta je posla u Splitu ovih godina imala arhitektica Desa Ora, u pravilu za brata, investitora Ivu Oru, no većina će njegovih planiranih investicija, prema novome GUP-u, potpasti pod odredbu raspisivanja natječaja. Velike je objekte projektirala i Iskra Peranić-Jogunica, autorica 50 stanova na Brdima, a Saša Bui, dopredsjednica DAS-a, orijentirala se najviše na elitnu gradnju. — Radim “pepkave”, ekskluzivnije stvari. Na Radoševcu se upravo izvodi apartmanska rezidencija s bazenom “Filomena”, površine oko 2700 metara četvornih, a dvije vile, po 1000 i 800 metara četvornih, projektirala sam na Mejama — kaže Bui, koja uz još nekoliko vila u Splitu i Dračevici na Braču, u gradu radi i na poslovno-stambenoj zgradi od 13.000 kvadrata.

Filozofski fakultet, zgrada u Hercegovačkoj, naselje Kila… Projektirao je 14.000 kvadrata budućeg Filozofskog fakulteta, a dobio je i posao uređenja cijelog terena kampusa. U Splitu se prema njegovoj zamisli gradi nekoliko stambenih objekata, od kojih je s 13.000 kvadrata najveća zgrada u Hercegovačkoj, a autor je i idejnog rješenja za stambeno naselje Kila. — Trenutačno sam najviše angažiran u Dubrovniku. Pretvaramo stadion “Juga” u hotel, a projektiram i novi aerodromski terminal od 27.000, te sortirnicu prtljage od 7000 kvadrata, što je investicija vrijedna 31 milijun eura — kaže Kuzmanić.

Ulica ’olimpijaca’, rodilište, Zdravstvena škola… Najrazvikaniji projekt autora Marmontove ovih je dana susjedna Ulica kralja Tomislava, za koji će dobiti pola milijuna kuna. — Među svojim radovima na prvo mjesto stavljam Tomislavovu kao komunalni i rodilište kao kapitalni gradski projekt — ističe Ivanišević, koji, čini se, ima monopol u splitskom zdravstvu. Naime, osim 14.000 metara četvornih rodilišta, projektirao je i 5000 kvadrata Zdravstvene škole, a nakon dovršenja prve, sada radi i 4000 kvadrata druge faze Medicinskog fakulteta, za 900.000 kuna. Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>