Milijuni kuna za projekte

PULA – »IDA je najstarija i najuspješnija, pa zato i uzor svim ostalim hrvatskim razvojnim agencijama«, ustvrdio je u srijedu, na predstavljanju ovogodišnjih aktivnosti IDA-e (Istarske razvojne agencije) njezin direktor Darko Lorencin.

Tvrdnju je potkrijepio nizom podataka, koji to potvrđuju. Osnovna je djelatnost IDA-e provođenje kreditnih linija Istarske županije, a ove su godine realizirane tri. Od 2000. godine, kad je agencija osnovana, u suradnji sa 10 poslovnih banaka realizirano je osam kreditnih linija u vrijednosti 376,6 milijuna kuna, raspoređenih na 580 poduzetničkih projekata. Od prosinca 2004. godine, u sklopu IDA-e djeluje i Područni ured HBOR-a za Istru, koji je u prvih devet mjeseci rada plasirao Istarskoj županiji 514,983.381 kunu. Počeo jke radom i Konzorcij za jamstva »Istra 21«. Do danas je IDA u Istri, na površini oko 1080 hektara, osnovala 22 poslovne zone i u razvoj njihove infrastrukture uložila 79,073.902 kuna i to: 14 posto od države, 21,83 posto od županije, 61,95 posto od gradova i općina te 2,21 posto od javnih poduzeća. Samo ove godine u tu je svrhu izdvojeno 24,315.875 kuna te su otvorene četiri nove zone. Koncem godine zaključene su i dvije velike izravne, greenfield investicije: britanske tvrtke Rockwool, koja je u zonu Podpićan uložila 70 milijuna eura, te Benettona, koji je u zonu Vinež ušao s oko 17 milijuna eura.

U suradnji s USAID-om i Svjetskom bankom, IDA je kao nositelj projekta ove godine otvorila i tzv. CIPO ured u Beču radi privlačenja izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku. U izradi je i krovni dokument IDA-e, Regionalni operativni program 2006.-2010. godine, s temeljnim sastavnicama potrebnim za korištenje pretpristupnih fondova Europske unije. Cilj IDE je i jačanje međunarodne suradnje, a trenutno je najvažniji međunarodni projekt ribarska veletržnica u pulskoj luci za što je upravo dobivena građevinska dozvola, pa bi projekt mogao zaživjeti već do idućeg ljeta. Tim više, jer su partneri iz nekoliko regija sjeverne Italije za njega već osigurali 717.000 eura. Velik naglasak IDA daje i na edukaciju poduzetnika, pa je ove godine organizirano 20 seminara o raznim temama, koje je pohađalo 337 polaznika. Na raspolaganju im je i tzv. poduzetnički inkubator sa svom infrastrukturom, info-centar te web stranica, koji daju korisnicima sve informacije o poduzetništvu. Danijela Knapić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>