Ministarstvo 2. siječnja odbilo Prostorni plan Pule

PAZIN – Marino Roce, predsjednik istarskog HDZ-a, jučer se na konferenciji za novinare predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije održanoj u Pazinu osvrnuo na aktivnosti u prošloj godini, ali i na najnovija događanja oko nedonošenja prostornih planova za što je zakonski rok istekao 31. prosinca 2005.

Izjave da zbog Muzila nije donesen Prostorni plan uređenja Pule znače izbjegavanje obaveza i nepoštivanje zakonskih odredbi, Roceove su riječi kojima je komentirao izjavu predsjednika Gradskog vijeća Pule Denisa Martinčića našem listu da u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog planiranja ne daju suglasnost na PPU jer je za Muzil planirana turistička namjena. Muzil ni najmanje ne može biti zapreka za donošenje pulskog PPU-a, tvrdi prvi istarski HDZ-ovac. On ističe da je po razvojnim planovima oružanih snaga do 2010. godine Muzil perspektivan za potrebe oružanih snaga i da je u MORH-u istarski župan imao više razgovora o tome pa se tako spominjala i mogućnost da se Muzil oslobodi i umjesto toga izgradi nova vojarna. O hodogramu aktivnosti oko pulskog PPU-a Roce je govorio na temelju informacija koje je jučer dobio iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja, a koje je zvao nakon tekstova u medijima na temu prostornih planova. Rečeno mu je da je konačni prijedlog PPU-a Pule poslan u Ministarstvo 5. listopada lani. Već 17. listopada je Ministarstvo poslalo dopis s mnogobrojnim primjedbama. Potom je u Ministarstvu održan sastanak s predstavnicima stručnih službi Istarske županije i Grada Pule zaduženima za prostorno planiranje. – Ispravljen prijedlog PPU-a je 9. prosinca poslan u Ministarstvo, ali je i dalje bio problematičan pa je Ministarstvo kontaktiralo inspekcijske službe da od njih čuje mišljenje o stanju na terenu.

Iz Ministarstva je odgovor upućen 2. siječnja 2006. i njime je ispravljeni prijedlog odbijen, opet uz mnogobrojne primjedbe, tvrdi Roce. Spominjući među lanjskim događajima puštanje u promet zapadnog kraka Ipsilona i početak gradnje dionice od Vodnjana do Pule, Roce naziva greškom lokalnih vlasti to što Ipsilon završava na pulskom aerodromu umjesto u Medulinu čime bi se Pula rasteretila od ljetnih gužvi. Ukazao je na to da je istarski HDZ godinama spominjao da je zbrinjavanje otpada strateško pitanje, a u Županiji su na tome počeli raditi tek kada ih je na to obavezala Strategija gospodarenja otpadom koja propisuje obaveze za narednih pet godina. Zadovoljstvo što je upravo HDZ-ova Vlada započela s realizacijom projekta nove bolnice u Puli izrazila je Ana Matika Šetić koja je govoreći o još nekim zdravstvenim pitanjima naglasila da je lani za deset posto porastao broj rođene djece u Istri. Poljoprivrednim temama bilo je posvećeno izlaganje Lovorke Tomičić koja je podržala gradnju veletržnica ribe u Poreču i Puli, kao i ribare koji su nezadovoljni Pravilnikom o ribolovnim zonama. Zadovoljna je što se istarski HDZ uspio izboriti da u 2006. godini država više pomogne u očuvanju istarskog goveda nego prošle. Nije znala koliko će iznositi poticaji, ali ima informaciju da su sredstva u državnom proračunu osigurana i da će se uz poticaje provoditi i program zaštite u smislu komercijalnog uzgoja. Projekt izgradnje maslinika na 300 opožarenih hektara između Vodnjana i Pule nazvala je kvalitetnim, ali on je zastao zbog, kako tvrdi Tomičić, privatnih interesa i ne zna se hoće li biti završen. S. BENIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>