Ministarstvo odbacilo Družbu Adriju

ZAGREB – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u četvrtak je definitivno odbacilo projekt Družbe Adrije, koji je predviđao izvoz ruske nafta preko Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, i to u prvoj fazi pet milijuna tona, u drugoj 10 i u trećoj 15 milijuna tona, neslužbeno doznaje Vjesnik.

Da bi se priča s Družbom Adrijom do kraja završila, preostaje još da se prijedlog Ministarstva uputi u Sabor koji bi o tom projektu trebao kazati posljednju riječ, najvjerojatnije mu izglasovati nepovjerenje s obzirom na to da je do sada ocijenjen štetnim. Svoju je odluku Ministarstvo donijelo nakon što je 26. listopada Stručna komisija za procjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adrije na svojoj trećoj sjednici odbacila Studiju kao nedovoljno stručno utemeljenu, zbog čega ne može ići u javnu raspravu. Mišljenje komisije u četvrtak je, dakle, potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, s čime je, barem što se hrvatske vlade tiče, projekt Družbe Adrije postao završena priča.

Nakon prve dvije sjednice stručna komisija Studiju je, zbog niza nedostataka, poslala na doradu. No, i nakon zadnje dorade pojedini članovi Komisije nisu bili zadovoljni. Isticali su da se Studija više ne može doraditi jer je rađena da opravda, a ne da ocijeni utjecaj Družbe Adrije na Jadransko more i okoliš. Moglo se čuti i da je Studija u stvari razvojni projekt Janafa. Glavne zamjerke Komisije odnosile su se na to što je Studija rađena samo za prvu fazu projekta te što nije predvidjela zbrinjavanje plinova koji će nastati pri ukrcaju nafte u tankere u luci u Omišlju na otoku Krku. U Studiju su usto unesene i manje količine plinova koje bi se emitirale u atmosferu pri utovaru. Gordana Petrovčić Branka Valentić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>