Ministarstvo ukinulo građevinsku dozvolu za kontroverzni banjolski apart-hotel

BANJOLE – Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva sredinom srpnja ukinuta je građevinska dozvola za apart-hotel tvrtke Marina Ibacom u Banjolama vrijedan oko 15 milijuna eura.

Djelujući po pravu nadzora, budući da je dozvola izdana 12. studenog 2004. već postala konačna, inspektori Ministarstva zaštite okoliša utvrdili su da su prilikom izdavanja dozvole povrijeđene odredbe Zakona o gradnji, odnosno da je dozvola izdana protuzakonito. Ukidanje građevinske dozvole još je jedan dokaz o katastrofalnom ponašanju djelatnika Ureda državne uprave Istarske županije te još jedan nastavak sada već prave trakavice o mutnim radnjama i bezakonju vezanom za kontroverzni hotel u Banjolama.

Bezakonjem do milijuna uz suradnju državne uprave

Mogućnost izgradnje gigantskog apart-hotela usvajanjem Detaljnog plana uređenja Banjole Mirna prvotno je omogućila IDS-ova medulinska vlast na čelu s Dariom Mezulićem na posljednjoj sjednici tadašnjeg saziva Općinskog vijeća početkom 2001. Tom je prilikom usvojeno osam detaljnih planova od kojih je šest ubrzo ukinuto zbog niza nezakonitosti. »Preživjeli« su, zbog prejake lobističke podrške, samo Detaljni planovi Brig-Novaki u Premanturi i Banjole Mirna. O premanturskom samoubilačkom planu već smo napisali desetke članaka, a sličan je i onaj banjolski kojim su tadašnji medulinski čelnici na čelu s Dariom Mezulićem predvidjeli izgradnju ogromnog hotela a da o infrastrukturi nisu nimalo vodili računa. U travnju 2002. godine državna službenica Zoja Maljković- Bačić Marini Ibacom izdaje prvu građevinsku dozvolu i to za gradnju u roh-bau fazi budući da objekt nije imao nikakav priključak na kanalizaciju ili pak vodovodnu mrežu koja je u Banjolama i bez hotela nedostatna. Zoja Maljković-Bačić u međuvremenu napušta Ured državne uprave, unatoč kaznenom progonu postaje sudski vještak, ali i, gle čuda, nadzorni organ za gradnju hotela koji su neki mediji proglasili najružnijim građevinskim objektom na čitavom Jadranu.

U studenom prošle godine investitor dobiva dopunsku građevinsku dozvolu koja je trebala biti zakonska podloga za dovršetak hotela. Mada su znali da Ministarstvo zaštite okoliša i većina najutjecajnijih hrvatskih medija pozorno prate spornu gradnju, djelatnici županijskog Ureda državne uprave izdali su novu, potpuno nezakonitu, dozvolu. – Uvidom u glavni projekt koji je sastavni dio dopunske građevne dozvole utvrđeno je da su gabariti građevine apart-hotela tlocrtno visinski povećani u odnosu na glavni projekt koji je sastavni dio građevne dozvole od 11. travnja 2002., piše u rješenju o ukidanju. Talijanski investitor Sergio Dalle Nogare nije, dakle, odolio da na ionako ogromni hotel nadoda još malo visine, sve u želji da dobije što više stambenih kvadrata čija se prodajna cijena na tom području procjenjuje na više od dvije tisuće eura po metru.

Pet nadzemnih etaža i tri tisuće kvadrata viška

Ta je nakana vidljiva i iz sljedećeg razloga za ukidanje dozvole. Naime, u glavnom projektu koji je pratio dozvolu iz 2002. godine ukupna neto površina objekta iznosila je 18.265 četvornih metara, dok je u projektu na osnovu kojeg je dobivena dopunska građevinska dozvola ona iznosila 22.079 kvadrata. Korist od dodatnih 3.214 četvornih metara bila je veća od nagona za poštivanjem zakona, ali i dovoljna za pokrivanje svih usputnih troškova. Ako se samo pola od spomenutog viška odnosi na stambene kvadrate, radi se o višemilijunskoj zaradi za investitora. »Glavni projekt koji je sastavni dio dopunske građevne dozvole, osim što sadrži međusobno neusklađene dijelove, nije usklađen s Detaljnim planom uređenja Banjole Mirna jer dopuštena neto površina prelazi planom dopuštenu bruto površinu«, piše u rješenju. Naime, u Detaljnom planu dozvoljena je bruto površina od 20 tisuća četvornih metara, dok ona u projektu koji je pratio dopunsku građevinsku dozvolu iznosi 26.715,7 kvadrata.

Bruto-neto, pet-šest tisuća više-manje, čemu cjepidlačiti, očito su smatrali investitori i njihovi kompanjoni iz Ureda državne uprave Istarske županije. Iako katastrofalni Mezulićev detaljni plan dopušta u malom mediteranskom selu šokantne četiri nadzemne etaže, u novoj dozvoli državni službenici moćnom su investitoru dozvolili izgradnju pet nadzemnih etaža. Budući da su vlasnici već izgradili pet nadzemnih etaža i tri tisuće četvornih metara prostora viška, jedino što im sad preostaje jest da objekt dovedu u sklad s prvotnom »Zojinom« dozvolom i detaljnim planom. Dakle, rušenje. Kada i kako to planiraju učiniti, pokušali smo saznati od predstavnika tvrtke. S obzirom da vlasnik Sergio Dalle Nogare nije bio dostupan, za komentar smo zamolili njegovog zamjenika Maura Hervata koji je, podsjetimo, u vrijeme kada se donosio sporni detaljni plan bio pročelnik za prostorno planiranje Općine Medulin. – Zasad ne mogu ništa komentirati. Odluke o našim budućim radnjama donijet ćemo nakon konzultacija s odvjetnicima, objasnio nam je Hervat koji je trenutno na godišnjem odmoru. Na molbu da nam omogući kontakt sa Sergiom Dalle Nogare Hervat nam je tek kratko odgovorio:« Vlasnik nije raspoložen za razgovore s novinarima.« Dražen MAJIĆ Snimio Eduard STRENJA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr