Ministarstvo zaštite okoliša naredilo rušenje Stancije Meneghetti

BALE – Najpoznatiji hrvatski agroturistički objekt Stancija Meneghetti u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Miroslava Pliše i njegove supruge Romane Kajfeš sagrađen je bespravno zbog čega je građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koncem prošlog mjeseca donijela tri naloga za rušenje bespravno sagrađenih objekata.

Stancija Meneghetti u blizini Bala, udaljena tek nekoliko stotina metara od mora, u domaćim i stranim medijima propagira se kao luksuzni turistički objekt koji na 120 tisuća četvornih metara površine posjetiteljima po cijeni i do tisuću eura dnevno nudi raj na zemlji. Međutim, čini se da ispod snažnog marketinga, elitnog sjaja i glamura leži i dosta prljavštine koja je polako počela izlaziti na površinu. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević potvrdila nam je da su njihovi djelatnici službeno utvrdili građevinsko bezakonje poznatog hrvatskog odvjetnika i njegove tvrtke Stancija Meneghetti d.o.o. – Građevinska inspekcija iz Pazina nakon provedenog ispitnog postupka na lokaciji Stancije Meneghetti, predio Mombići, Općina Bale, 29. studenog donijela je tri rješenja o uklanjanju investitoru Stancija Meneghetti d.o.o. koje je zastupano po direktoru Miroslavu Pliši, izjavila nam je Gojević.

Investitor je bespravno sagradio gospodarsku građevinu tlocrtne površine 146,3 četvorna metra, zatvoreni bazen tlocrtne površine 77 četvornih metara i otvoreni bazen tlocrtne površine 72 četvorna metra dubok od 1,4 do dva metra, zaključila je Gojević. Rješenje građevinske inspekcije velika je, ali, čini se, ne i jedina mrlja na agroturističkom objektu koji se dosad u većini medija spominjao kao ogledni i najljepši primjer turističkog potencijala unutrašnje Istre, a dodatnu težinu prekršaju daje činjenica da je bezakonje počinio poznati pravni stručnjak koji nikako ne može poreći da nije znao što čini. Nažalost, Miroslav Plišo, unatoč dogovoru, tijekom posljednja tri dana nije želio javnosti pojasniti zbog čega je svoje objekte gradio bespravno, tako da smo ostali uskraćeni za odgovore na mnoga važna pitanja vezana za njegovu proslavljenu stanciju. Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Rovinju vidljivo je i da je Plišo svoje nekretnine kraj Bala opteretio s nekoliko kredita ukupno vrijednih preko milijun eura koje su zagrebačkom odvjetniku – inače i zastupniku Miomira Žužula u njegovim tužbama protiv novinara – odobrile Privredna banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska poštanska banka. Osim ogromne hipotekarne opterećenosti, iz zemljišnih knjiga vidljivo je i da se banke doslovce naguravaju za pravo prvenstva u naplati svojih potraživanja. Više o ovoj temi na www.glasistre.hr

]]>