Mještani jednoglasno podržali uređenje Trga kralja Tomislava

PULA – Iako je u poštanske sandučiće stanara zgrada oko Trga kralja Tomislava bilo ubačeno oko 250 poziva na zbor građana koji se preksinoć održao u prostorijama Mjesnog odbora Veruda, sastancima koji su se održali u dva termina odazvalo se tek njih četrdesetak.

Na dnevnom redu bila je samo jedna točka – rasprava o uređenju Trga kralja Tomislava. Uz članove Vijeća Mjesnog odbora Veruda predvođenih predsjednikom Mladenom Pucarićem, zboru građana prisustvovali su i pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i imovinu Grada Davor Ravnić te službenik Odjela Mane Šolaja. Ravnić je naveo da je projektna dokumentacija za uređenje i izgradnju trga završena, izvedbeni projekt izradio je Urbis, a ukupni iznos koji je Grad izdvojio za izradu projekta je 400 tisuća kuna. Uređenje trga uz obnovu infrastrukture koštalo bi između sedam i osam milijuna kuna. Ako projekt uđe u proračun za 2006. godinu, prije sljedeće turističke sezone trebala bi započeti njegova realizacija, a podršku uređenju trga dao je i gradonačelnik, rekao je Ravnić. Prezentirajući projekt, Šolaja je istaknuo da bi prostor koji je sad devastiran, nakon uređenja trebao dobiti sadržaje koji bi omogućili okupljanje ljudi svih dobi. Na sadašnjoj poljani trebao bi biti trg, park, uređene zelene površine, pješačke staze, dječje igralište i parkiralište.

Građani i vijećnici MO-a pitali su hoće li na novouređenom trgu biti prostora za umirovljenike, zašto je za izgradnju potrebno milijun eura te hoće li biti dovoljno parkirališnih mjesta. Ravnić i Šolaja rekli su da će se polovina iznosa potrebnog za uređenje trga utrošiti na obnovu infrastrukture, odnosno instalacija za vodu, kanalizaciju, odvodnju oborina te plinske instalacije. Naveli su da će na trgu biti veliki broj klupa te rampe za invalide. Prema Pucarićevim riječima, po prijedlogu Mjesnog odbora na trgu bi trebalo biti izgrađeno arhitektonsko zdanje koje će biti i turistička atrakcija, a naveo je da će biti po jedno parkirno mjesto po stanu dodajući da neće biti sadržaja koji stvaraju buku. Stanovnici Verude dobit će liste na kojima će stajati zamolba Gradskom vijeću da prihvati projekt. Moramo poraditi na uređivanju trga koji je sada ruglo na kojem se događa sve i svašta, od luna parka do cirkusa. Skupimo li 1.500 potpisa građana, dobit ćemo projekt pa stoga moramo biti jedinstveni. Cilj je da krajem listopada skupimo više od tisuću potpisa jer će tada Gradsko vijeće imati obvezu da nešto učini, rekao je Pucarić. Građani su na oba sastanka jednoglasno prihvatili projekt za uređenje Trga kralja Tomislava pod nazivom »Veruda centar«, a zaključci sastanka bit će proslijeđeni Gradskom poglavarstvu i Gradskom vijeću. Podsjetimo, 70 stanara zgrada oko Trga kralja Tomislava u kolovozu je potpisalo peticiju koju su predali Gradu zahtijevajući uređenje poljane. Nekoliko pitanja građana odnosilo se i na teme koje nisu izravno vezane uz Trg kralja Tomislava, nego primjerice tržnicu Veruda. Ravnić je naveo da će tržnica biti preuređena kao zaseban projekt, a na tom prostoru u planu je izgradnja dva platoa.

P. LUKEŽ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>