Mjesto i potreban prostor u zimskom vrtu

Ukoliko se umjesto sofa odlučimo za male stolice ili tkz. \’\’štokrl\’\’ (stolica bez naslonjača) još uvijek moramo računati s potrebnim prostorom od najmanje 220 x 220 cm. Garnitura za sjedenje sastavljena od kutnog elementa, triju stolica i jednog većeg stola zahtijeva prostor veličine 220 x 230 cm.

Ležaljka je u pravilu široka između 60 i 70 cm i dugačka oko 180 – 190 cm. Sve ove dimenzije sami možemo utvrditi i točno izmjeriti pa slijedom toga i odlučiti se za veće ili manje dimenzije pojedinih elemenata.

Kod namještanja unutarnjeg prostora u zimskom vrtu s uma ne smijemo nikako smetnuti činjenicu da se namještaj polagano \’\’kreće\’\’ odnosno klizim kad ga koristimo. Između stola i stolica potreban je razmak najmanje od 20 cm.

Dodatna oprema zimskog vrta

U dodatke u zimskom vrtu pored biljaka često ubrajamo male korisne uređaje koji svakom prostoru daju još malo \’\’stila\’\’ i urednosti. Recimo držač za novine i časopise, umjetnička slika ili skulptura, fontana ili mali vodoskok za unutarnje navlaživanje potrebno biljkama, odgovarajuća rasvjeta… Stojeće lampe, podesive svjetlosne kugle ili električne svijeće doprinijet će dodatno pozitivnom ozračju i ugodnoj atmosferi, halogene svjetiljke stavljaju poseban akcent a indirektno svjetlo stvara osjećaj tajnovitosti. Najbolje je najprije potražiti savjet stručnog električara koji već od ranije ima iskustva s postavljanjem rasvjete u zimskim vrtovima.

Male fontane i vodoskoci u zimskom vrtu nisu samo lijepi optički detalji nego istovremeno stvaraju i zdravu klimu oko sebe. U kombinaciji sa zdravim zelenim biljkama – potražite ovdje savjet stručne osobe – moguće je postići savršeno unutarnje osjenčanje tijekom ljetnih mjeseci.

Posude za biljke danas su dostupne u svim bojama, oblicima i dimenzijama i moguće ih je nabaviti u bilo kojem vrtnom odjelu tehničkih dućana ili velikih prodajnih centara.

Treba ipak imati na umu činjenicu da su biljke uzgojene u unutrašnjosti zimskog vrta ipak nešto veće i teže od onih običnih \’\’prozorskih\’\’ biljaka pa im zbog toga treba već unaprijed pripremiti i postolje odnosno posudu odgovarajuće veličine koju je jednostavnije pomicati i održavati ili iz nje možda u neku drugu veću posudu biljke presađivati.

]]>