Moguće varijante oblikovanja tlocrta

Sljedeći korak je obavezno provjeriti u kojoj mjeri je moguće smisleno i ugodno pozicioniranje stambenih prostorija unutar dopuštenih granica gradnje. Preporučuje se da sve prostorije u kojima će se često boraviti-dnevni boravak i dječja soba-budu okrenute na južnu, osunčanu stranu. Te prostorije trebaju biti svijetle i osunčane, s velikim prozorskim površinama. Dosta sunca povećava solarno dobivanje topline te smanjuje troškove grijanja. Naravno pri tome svakako treba voditi računa o ljetnoj zaštiti od topline.

Spavaći prostor se obično pozicionira na sjevernoj ili istočnoj strani, tako je zaštićen od jutarnjeg sunca, preko dana leži u sjeni, a navečer je ugodno svjež. Položaj kuće dakle bitno doprinosi ugodi življenja i smanjenju troškova energije. Na koncu i uporaba regenerativnih energija, primjerice termičkih solarnih uređaja.
Razdvajanje blagovaonice i kuhinje često umjesto zida preuzima ugradbeni ormar za posuđe, s vratima na obje strane. To se može postići i sideboard-elementima u visini stola, postavljenim između kuhinje i blagovaonice. Ugradnjom gornjih ormarića u tom području kao i s modernom napom mirisi i isparenja iz kuhinje ostaju daleko u kuhinji. Druga mogućnost optičkog razdvajanja blagovaonice i kuhinje jeste ugradnja šanka s kuhinjskim donjim elementima na kuhinjskoj strani.

Upravo kod većih obitelji i kućanstava dobri razlozi govore u prilog zasebnoj blagovaonici. Tako postoji mogućnost nesmetanog prijema gostiju, objedovanja, dok se u dnevnoj sobi mogu obavljati druge aktivnosti-primjerice čitanje, slušanje glazbe ili gledanje televizije. Blagovaonicu treba uvijek planirati direktno povezanu s kuhinjom. Oblik i veličina zasebne blagovaonice orijentirane su prema predviđenom namještanju.

U većini kućanstava kuhinja zamjenjuje u smislu zajedničke prostorije tradicionalni dnevni boravak. Promjena raspodjele kućanskih poslova i u kući i u društvu, tendencija manje formalnog načina življenja te sve veća popularnost kuhanja-prijatelji se nalaze da bi zajedno kuhali- doprinose sve više činjenici da kuhinja ponovno postaje omiljeno mjesto. Izraz“ kuhinja za stanovanje“, koja označava prostor za kuhanje s velikim stolom za objedovanje, obuhvaća spoj svih funkcija zajedno.

Kuhinja

Niti jedno stambeno područje se u proteklim desetljećima nije tako izmijenilo kao kuhinja. Od centra kuće preko funkcionalne jedinice za kuhanje 60-tih godina, pa sve do prostora kojeg danasmnogi opremaju najmodernijim dizajnom i high-tech uređajima kao objekt prestiža. Međutim isplati se planirati kuhinju do najsitnijih detalja, kako bi izbjegli dodatne troškove. Što tlocrt ima više kutova, to je prilagodba ugradbene kuhinje zahtjevnija i skuplja.

Točno morate odrediti lokaciju svih uređaja, kako bi mogli osigurati odgovarajuće priključke. Najbolje je napraviti skicu, u kojoj će biti ucrtani priključci za plin, vodu i struju. Upravo zbog čestih prmjena u ponudama električnih kuhinjskih uređaja svakako treba voditi računa o ispavnom plasiranju utičnica.Ako se štednjak i napa nalaze u blizini vanjskog zida , onda se odlazni zrak može najkraćim putem izvoditi vani. Hladnjak treba postaviti dalje od izvora topline kao što su štednjak i stroj za pranje posuđa, kako ne bi bespotrebno trošio više struje.

Mjere ugradbene kihinje su u pravilu normirane. Općenito se ugradbeni kuhinjski elementi mogu dobiti u širinama od 20 do 120 cm, 60 cm dubine i u varijabilnim visinama(obično 85 cm). Prije ugradbenog namještaja svakako treba planirati prostor za kretanje od najmanje 1,20 m(ostale upute u pogledu prostora za kretanje vidi u ulomku 3-građenje bez barijera). Prilikom dimenzioniranja prostora za Vašu kuhinju vodite računa o dovoljno prostora za ugradnju(primjerice ukupna dužina niza kuhinjskog najmeštaja +4 cm).

Treba dobro razmisliti koji Vam veliki uređaji stvarno trebaju. Za četveročlanu obitelj je sasvim dovoljan kvalitetan štednjak, mikrovalna pećnica,, hladnjak i stroj za pranje suđa. Uz to naravno dolazi i napa, ona pomaže kod reduciranja kuhinjskih mirisa, te naročito za sprečavanje oštećenja od vlage.

Sanitarne prostorije

Od osamdesetih godina dvadesetog stoljeća se značenje kupaonic transformiralo iz mjesta za održavanje neophodne higijene do prostora za njjegu tijela kao duhovnog doživljaja. Ponovno otkriveni interes za fizičkom aktivnošću tijela pojačan je sveprisutnijim fitness područjem, integriranim uz kupaonicu. Uređenje kupaonice zahtjeva temeljito planiranje. Kod planiranja su od pomoćo sljedeća pitanja;
Koliko najmanje prostora treba planirati za odgovarajuće kućanstvo?
Za koje vremensko razdoblje treba kalkulirati korištenje?