“Moji krovovi od trske bit će ekološki hit”

VIROVITICA – Poljoprivrednik Zoltan Barnaki iz Budakovca pokraj Virovitice jedan je od rijetkih koji ima registriran obrt za proizvodnju trske. Kaže da je uz “Vitrex” jedini u Virovitičko-podravskoj županiji, a u Hrvatskoj ih je samo tri.

Riječ je o obiteljskom gospodarstvu “Barnaki” pokrenutom još 1948. Posao se prenosio s koljena na koljeno, pa ga ni Zoltan nije htio napuštati, iako je proizvodnja nesigurnija jer se trska uvozi pa cijene padaju. – Ne smiju se stari zanati napustiti i baciti u zaborav – objašnjava Zoltan razloge zbog kojih se nije riješio obiteljske tradicije. Trsku trenutačno sadi na 8,5 hektara i godišnje proizvede oko 8.000 četvornih metara. Kao poluproizvod plasiraju je uglavnom u okolici i u Zagrebu, a njegov najdalji kupac je s Korčule. – Posao s trskom je dobar jer se onaj dio godine koji čovjek ne može provesti u radu na polju može ovime ispuniti. No, ne mogu riskirati samo rad na trski, pa još sadim i 40 hektara drugih kultura. Jedno ljeto je za neku kulturu dobro, za drugu loše i ne mogu živjeti samo od trske, bar ne za sada – kaže Zoltan.

Kako bi oživio stare zanate s trskom, počeo je raditi krovove od trske na nekadašnji, starinski način, koji podrazumijeva da sve radi ručno. – Prvo treba pripremiti sirovinu – sječa je u siječnju i tijekom proljeća. Slijedi prebiranje pri kojem se mora paziti na kvalitetu, dužinu i debljinu trstike. Nakon toga dolazi slaganje – snop po snop se slaže, zatim se prošiva žicom i veže prućem. Cijeli proces od branja do slaganja traje dugo, jer se sirovine beru u jednom godišnjem dobu, a koriste u drugom – objašnjava majstor Barnaki demonstrirajući nam rad. Zoltan smatra da posao s krovovima i tendama od trske ima budućnost jer su takvi krovovi ljepši od plastičnih, a ekološki prihvatljiv materijal stvara prirodni hlad, nepropustan je, štiti od zračenja.

Za izradu jednog krova (3 x 5 metara) potrebno mu je 15 dana rada ako radi od 7 ujutro do 21 sat navečer, a cijena je od 6 do 7 tisuća kuna. Za tende je manje posla, a izradit će vam je za 150 kuna. Iako je mu je ostalo neprodane i neupotrijebljene trske, Zoltan je optimist i ne želi odustati od ovog posla, čemu svjedoči i činjenica da planira sagraditi veće skladište. Smatra da će njegovi krovovi, prije ili kasnije, postati hit. Autor: G.GAZDEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr