Monolitni elastični sportski podovi

Na kraju, igrališta su glavni razlog izgradnje objekta i osnova  svih planiranih aktivnosti. Grupacija Sika preko svoje tvrtke kćeri Descol pod brandom Pulastic® sa zadovoljstvom nudi 45 godina iskustva u segmentu sportskih podova. 10 glavnih kriterija koje investitori pri odabiru sportskih podova trebaju uzeti u obzir su; sigurnost, udobnost, sportska funkcionalnost, životni vijek, atestna dokumentacija, ekološka održivost, izgled, reference, tehnička podrška i na kraju financijski aspekt.
Osim kod nas dobro poznatih klasičnih drvenih sportskih podova i prefabriciranih sportskih obloga na bazi PVC-a,  gume ili linoleuma na svjetskom tržištu su prisutni i bešavni lijevani poliuretanski podovi postavljeni na podlogu od reciklirane gume.
Upravo taj segment pokriva sportski pod Pulastic®.

Osnovne karakteristike i prednosti Pulastic® sportskih podova:

– Monolitnost, neupojnost
– Ravna površina
– Međunarodni standardi prema EN 14904- DIN 18032
– Ekstremno trajan
– Optimalan sportski komfor
– Zaštita od ozljeda
– Izuzetna elastičnost
– Dobra protuklizna svojstva
– Dobro odbijanje lopte
– Matirana površina
– Košarka, odbojka, rukomet, badminton- internacionalni certifikati
– Niska klasa gorivosti Bfl- s1 – Cfl- S2
– Test čistoće zraka u prostoru (niska emisija)
– Jednostavna postava linija (kompatibilni   materijal s nosivim slojem)
– Multifunkcionalna upotreba
– Optimalan sportski komfor
– Otpornost na habanje
– Izuzetna postojanost boje
– Moguća visoka opterećenja
– Optimalna absorpcija zvuka
– Širok izbor modernih boja
– Vodorazrjedivi lakovi Eco
– Lako održavanje
– Jednostavni popravci

Nepostojanje fuga tj. monolitnost površine daju mu svojevrsnu prednost u odnosu na prefabricirane podove koji se vare. Upravo ti varovi ili spojevi u većini su slučajeva problematična točka na sistemu PVC, gumenih ili linoleum prefabrikata. Varovi vremenom uslijed isparavanja plastifikatora postaju kruti i smanjuje im se volumen. Dolazi do pukotina i odvajanja obloge od podloge u koje može ući voda i druge nečistoće, te stvoriti plijesan, gljivice i druga bakteriološka onečišćenja. To može dati podu neatraktivan izgled.

– Visoka  točkasta elastičnost, niža klasa gorivosti,  vodoneupojnost čine osnovnu razliku od drvenih sportskih podova.
– Sistem Pulastic® sportskog poda se sastoji od:
– Reciklirana guma različitih debljina dobivena mrvljenjem automobilskih i avionskih guma zalijepljena za podlogu (beton, asfalt, drvo…)
– Brtveni i nosivi sloj na bazi poliruetana na bazi prirodnih biljnih ulja (ekološki aspekt)
– Zaštitni lakovi i premazi za ocrtavanje linija i loga

Ovisno o tipu sporta koji se bazično prakticira u sportskom objektu može se napraviti maksimalno prilagođen sustav poda koji ovisi o izboru debljine i čvrstoće gumene podloge, različitoj elastičnosti nosivih poliuretanskih slojeva sa ili bez podnog grijanja i mogućnosti kombinacija s elastičnom drvenom podkonstrukcijom što nije neophodno.

Iskustvo s preko 25 milijuna položenih sportskih podova diljem svijeta daje nam veliku vjerojatnost da postoji  objekt sličan Vašem. Referentni objekti, bilo da su novi ili objekti stari 5 ili 25 godina, daju nam sigurnost u odabir adekvatnog poda obzirom na namjenu prostora npr. dvorane u osnovnim školama, javnim višenamjenskim objektima, gimnazijama, fakultetima ili u profesionalnim sportskim halama ili stadionima, vojnim objektima, fitness klubovima, teretanama, atletskim, teniskim i različitim drugim objektima gdje se održavaju sportske aktivnosti.

Ako Vam naši standardni sistemi podova ne nude adekvatno rješenje koje trebate, i dalje ste na pravoj adresi jer možemo zadovoljiti i Vaše specifične potrebe u dogovoru s našim tehničkim osobljem.

Vijek Pulastic® poda je od 15- 25 godina nakon čega se može jednostavno obnoviti novim slojem, bez vađenja starog poda. Postoje referentni objekti kojima se ovim načinom produžio vijek na više od 40, te su još uvijek u punoj upotrebi.
Naši stručnjaci kao pioniri u razvoju novih materijala za sportske podove sudjelovali su i odborima  Europske komisije za standardizacije CEN pri kreiranju Europskog standarda za višenamjenske sportske podove prikazanih u normi EN- 14904.

U prilogu su prikazana sva ispitivanja i mjerenja koja se vrše za dobivanje certifikata.
Sika nudi puno više rješenja za Vaš sportski objekt kroz program ˝od temelja do krova˝ te time daje mogućnost investitorima da preko jednog partnera riješe mnoge konstruktivne zahvate.

Sika Croatia