Montažne kuće – Kvalitetni, a brzo sagradivi domovi

Svi elementi montažne kuće izrađuju se u tvornicama tako da je vrijeme izgradnje zapravo vrijeme montaže gotovih elemenata na gradilištu.

Neće naš čovjek kuću bez cigle i betona. Ako marka betona nije barem MB 40 onda ništa.

Kuća mora biti jaka, od materijala koji ni zločesti vuk ne može tako lako otpuhati. U EU prema nekim pokazateljima procjenjuje se da je oko 27 posto obiteljskih kuća montažno. I to ne u toploj Grčkoj ili na Cipru. U Skandinaviji, Belgiji, Norveškoj… da dalje ne nabrajamo.

Preko Atlantika situacija je još više – montažna. U SAD-u i Kanadi je klasična kuća već odavno stvar prošlosti. Kako i ne bi bila, kada su izolacijski materijali danas već toliko dobri da se montažna gradnja obiteljskih kuća i te kako isplati. Osim toga, način života na zapadu sve je manje patrijarhalno – obiteljsko – klanovski, što znači da se mladi sve lakše i sve ranije odvajaju od roditelja i zasnivaju vlastite živote.

Kuća tako više ne prelazi s koljena na koljeno, pa niti njen vijek trajanja ne treba biti nekoliko stotina godina. Kako smo mi to navikli. U Hrvatskoj.

Kratak period izgradnje

Današnji mladi čovjek razumije da se ne mora graditi onakokako su to tradicionalno gradili naši roditelji. Osim toga, takva je gradnja znala potrajati i po 20-ak godina što za današnjeg čovjeka nije motivirajuće. Montažna gradnja, kakva se danas nudi na tržištu, jednostavna je i brza, traje maksimalno dva do tri mjeseca, a uz kreditnu potporu banaka dom je moguće sagraditi u potpunosti u vrlo kratkom roku.

Svi elementi montažne kuće izrađuju se u tvornicama tako da je vrijeme izgradnje zapravo vrijeme montaže gotovih elemenata na gradilištu. Osim toga, gotove kuće u nekoliko varijanti mogu se pogledati na oglednim mjestima, njihova potrošnja kada su termička mjerenja u pitanju poznata su iz prethodnih gradnji, a moguće je i kombinirati različite projekte u novi, samo za vas predodređen. Garancija koja se daje odstrane proizvođača uglavnom se odnosi na period od 30 godina, no jasno je da takve montažne kuće ovisno o kvaliteti, podneblju i načinu stanovanja mogu biti u upotrebi i do 150 godina.

Druge prednosti montažnih kuća

Mnogo je predrasuda kada se govori o montažnoj gradnji. Svi se boje nedostataka poput zapaljivosti, nedovoljne izoliranosti, truljenja drveta, mogućnosti nastanjivanja insekata i glodavaca i nekako se svima čini da je ta gradnja primjerenija kada se grade vikendice na moru, u umjerenoj klimi bez mnogo kiše i padalina. No, predrasude su jedno, a stvarno stanje drugo.

Postoje mnoge prednosti kada se radi o montažnoj gradnji, osim brzine gradnje tu su još neke. Recimo nešto o njima. Vlaga je kod monta žne gradnje iskljušena. Montažni su elementi izvedeni u tvornici u uvjetima koji su za njihovo sastavljanje najprimjereniji, oni ne ovise o vremenskim prilikama niti o godišnjem dobu. Kad ti elementi dođu na gradilište, oni se spajaju i vi nakon izgradnje ulazite praktično u ‘suhu’ kuću.

Tradicionalna kuća gradi se dugo, vlaga ulazi u sve pore kuće i njeno je isušivanje dugotrajno. To se ne vidi, ali se osjeća. Organizam to bilježi pa i kada to ne izgleda tako. Montažne su kuće lagane konstrukcije, mnogo lakše od zidanih kuća od opeke ili betona, stoga su temelji na kojima se one postavljaju plići, dakle jeftiniji.

Dobro projektirana montažna kuća je otpornija na potrese od klasične kuće. Za svaki je montažni element izračunata statika i nema bojazni niti straha da će im potres naškoditi.

Prostor je u montažnoj kući bolje iskorišten. To je jasno, jer znamo kako su zidovi u montažnoj kući tanji nego kod klasične gradnje čime se povećava iskoristivost prostora. Razlika između bruto i neto površine mnogo je manja nego kod klasične gradnje opekom.

Montažna se kuća gradi od ekoloških materijala koji doprinose stvaranju ugodne klime. Osim toga, drvo (montažne kuće su uglavnom izrađene od panela koji imaju u sebi veliki postotak drvne mase, op.a.) je kao materijal omiljeno kod ljudi. Ono stvara osjećaj prisnosti i topline i ekološki je građevinski materijal. Energetska učinkovitost ovisi o materijalima i stupnju izolacije koji smo odabrali za montažnu kuću.

Kvalitetna toplinska izolacija, kako vanjskih tako i unutrašnjih zidova, smanjiti će troškove grijanja i do 35 posto godišnje. Zvučna se izolacija takoüđer može postići odabirom materijala koji su dobri zvučni izolatori. Montažna kuća, koja se može u potpunosti mjeriti s kvalitetnom tradicionalnom gradnjom, ima cijenu od oko 900 do 1000 eura po kvadratu. I za nju su potrebni svi oni dokumenti koji su potrebni i za klasiènu izgradnju. No, projekt kao i svu potrebnu savjetodavnu pomoć možete dobiti kod proizvođača montažne kuće.

Na kraju, što reći?

Odabir nije lagan, no dobra je stvar da on ipak postoji. Klasična ili montažna gradnja otvara mogućnost odabira.

PRO Gradnja