Murterini i Vodičani za novu županijsku tvrtku

VODICE – Šibenski Bikarac ima sve šanse da postane prvi Centar za gospodarenje otpadom čije će se uređenje u centralni županijski centar financirati iz pretpristupnih fondova EU-a.

Istodobno, murterski će deponij, kao najhitniji problem, biti vjerojatno prvi koji će se sanirati novcem UNDP-a. Stoga bi se gradovi i općine Šibensko-kninske županije trebali što hitnije dogovoriti o načinu i uvjetima korištenja Bikarca, no već prvi pokušaj na kolegiju župana s gradonačelnicima i načelnicima općina pokazao je da to baš i neće biti tako jednostavan zadatak, iako je Goran Pauk, šibenski dožupan, kazao kako bi cijena deponiranja po toni otpada za sve bila jednaka. Različite bi bile jedino cijene prijevoza zbog različitih udaljenosti, no i to bi se pokušalo ublažiti izgradnjom transfer stanica za udaljene krajeve županije.

Ivo Marušić, načelnik općine Murter, a njemu su se pridružili i vodički predstavnici, odmah je u startu kazao kako ga je iznenadilo da je Bikarac u vlasništvu Čistoće, poduzeća grada Šibenika, što istodobno znači i nedostatak kontrole nad poslovanjem takvog poduzeća. Dragutin Roca, direktor vodičkog komunalnog poduzeća Leć, kazao je kako bi bilo najbolje da se osnuje nova firma, pod kontrolom županije. Frane Krišto, dogradonačelnik Knina, založio se pak za mogućnost solidarnog transporta, odnosno ujednačavanje cijena za područje cijele županije. Drago Matić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, kazao je pak da su strahovi od nedostatka kontrole neopravdani, jer općine su te koje potpisuju ugovor s Čistoćom po cijenama koje donosi Županijska skupština.

Uostalom, na Bikarcu se i sada, bez ikakvih problema, po istom obrascu zbrinjava otpad nekoliko općina koje nemaju vlastiti deponij. Dožupan Pauk dodao je kako je ugovor s Čistoćom najjednostavniji i najbrži put rješavanja ovog problema te su ga stoga preporučili i konzultanti EU-a. Što se tiče cijene prijevoza, Pauk je kazao da će grad Šibenik kao najbliži Bikarcu imati najmanju cijenu, ali zato ima i najveću količinu otpada i najveća ulaganja u Bikarac. Pored toga udaljene općine u transfer postajama imat će i reciklažna dvorišta u kojima će se odvajati sirovine i reciklažni materijal čijom će se prodajom moći alimentirati dobar dio transportnih troškova. Zdravko PILIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr