Na Grobniku najveći trgovački centar u Hrvatskoj

Rijeka – Radovi na gradnji trgovačkog centra u Kikovici započet će već ove godine, a završetak Zamparini očekuje početkom 2007. Investicija se procjenjuje na više od 60 milijuna eura, a zbog izgradnje prateće infrastrukture investicija se penje i do sto milijuna eura

Vlasnik talijanskog prvoligaškog nogometnog kluba Palermo i vlasnik Gruppe Zamparini iz talijanskog Sesto Calendea, Maurizio Zamparini, inače i osnivač Grupe Mercatone, nedavno je kupio na prostoru općine Čavle, gdje se nekad nalazila šljunčara Kikovica, teren od 205 tisuća četvornih metara. Zamparini, jedan od bogatijih Talijana, poznat po velikim i uspješnim projektima u Italiji, s kojim smo razgovarali u njegovom glavnom uredu u Sesto Celendeu, potvrdio nam je kako na tom prostoru uskoro planira započeti gradnju najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj, a po svemu sudeći i u ovom dijelu jugoistočne Europe. Dosad je Gruppo Zamparini u Hrvatskoj investiro u Zagrebu, Osijeku i Splitu, no ovaj projekt, kaže Zamparini, bit će najveći koji su dosad radili na ovim prostorima. Radovi na gradnji trgovačkog centra u Kikovici započet će već ove godine, a završetak Zamparini očekuje početkom 2007. Po njegovim riječima, investicija se procjenjuje na više od 60 milijuna eura, a zbog izgradnje prateće infrastrukture, u što spadaju i dva velika cestovna rotora, očekuje da će uložiti i do sto milijuna eura.

Gradimo trgovački grad

»Ono što ćemo graditi ustvari neće biti trgovački centar, nego trgovački grad s toliko sadržaja da će se za svakoga naći ponešto. Na kupnju terena i odluku da gradimo, s investicijom koja je dosad, koliko znam, najveća u Hrvatskoj za ovakve centre, odlučio sam se na nagovor mojih poslovnih suradnika. Moram priznati da je ključnu ulogu u tome odradio Damir Stilinović, koji je i mene i moje suradnike uspio uvjeriti da pogledamo lokaciju Kikovica te da ćemo, ako se odlučimo za investiciju, dobiti maksimalnu pomoć pri dobivanju svih potrebnih dozvola. Stoga zahvaljujem Stilinoviću koji će u ovaj projekt, ispred Gruppe Zamparini, biti uključen do samoga kraja. Osim toga, naši hrvatski partneri održali su obećanje i pomogli nam da što prije izradimo Urbanistički plan uređenja i Detaljni plan uređenja Kikovica-Soboli koji su već i usvojeni. Nabavili smo i lokacijsku dozvolu za pristupne ceste i sada očekujemo izdavanje građevinskih dozvola za što nema nikakvih prepreka. U međuvremenu, od Ministarstva gospodarstva dobili smo obaveznu suglasnost potrebnu za gradnju ovakvih centara. S obzirom da smo naišli na fantastičnu suradnju, zauzvrat obećajemo da će se u našem trgovačkom centru zaposliti više od 1000 radnika, s time da ćemo otvoreno protežirati lokalno stanovništvo.

Prvo obećanje o angažiranju domaćih stručnjaka u projekt već smo ispunili: prostornu dokumentaciju te projekte prometnica izradio je riječki arhitekt Darko Mirković iz tvrtke Texo, a projektiranje cijelog trgovačkog centra radi riječki arhitektonski biro Randić-Turato. Očekujemo da će građevinske i sve ostale poslove u gradnji također raditi lokalna poduzeća«, kaže Zamparini.

2.300 parkirališnih mjesta

Na terenu od 205 tisuća četvornih metara, čak gotovo 60 tisuća četvornih metara predstavljaju komercijalni prostori. Uz to, na 50 tisuća četvornih metara omogućit će se istodobno parkiranje više od 2.300 vozila. Zamparinijev komercijalni lanac »Mandi« nalazit će se na prostoru od oko 10 tisuća četvornih metara, gdje će se prodavati namještaj i oprema za uređenje kuće. Središnja zgrada sastavljena je od velikog komercijalnog prostora sa 70 do 80 specijaliziranih dućana, u kojima će se prodavati bijela tehnika, televizori, cipele, odjeća i ostala roba široke potrošnje. Unutar nje svoje će mjesto na 16 tisuća četvornih metara naći veliki market, a još se ne zna hoće li to biti Coop, Despar, Tommy ili neka druga multinacionalna, francuska ili talijanska grupacija. Na 11 tisuća četvornih metara bit će vrtni centar. Jedna od građevina veličine pet tisuća četvornih metara bit će namijenjena za sport i slobodno vrijeme, a unutar tog objekta izgradit će se multiplex sadržaj, odnosno sustav povezanih kinodvorana. Iz Sesto Calendea Robert FRANK Izvor: Novi list www.novilist.hr

]]>