Na Krku termoelektrana na plin, u Plominu na ugljen

ZAGREB/OMIŠALJ – Hrvatska elektroprivreda (HEP) prošlu je godinu završila s neto dobiti od 441,3 milijuna kuna, što je dva milijuna kuna, odnosno 0,5 posto više nego godinu prije, objavio je jučer predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Istaknuo je da Hrvatskoj nedostaje barem pet novih elektrana. Naime, procjene HEP-a su da je za pokriće rasta potrošnje do 2012. potrebno osigurati još 1.220 megavata. Uz već donesene odluke o gradnji hidroelektrane Lešće i bloka L u Termoelektrani-toplani Zagreb, u ovoj se godini očekuje donošenje odluka o izgradnji termoelektrana Sisak i Osijek (svaka snage 250 megavata), a do 2008. i izdavanje lokacijske dozvole za TE Plomin (snage 500 megavata). U Plominu sada djeluje dvije termoelektrane na ugljen čija je ukupna snaga upola manja od planirane nove termoelektrane, za koju nikada iz HEP-a nisu dolazile informacije da bi se koristio neki drugi energent osim ugljena. Uz to, HEP je zainteresiran i želi aktivno sudjelovati i u projektu LNG terminala u Omišlju i to ulaskom u trgovačko društvo Adria LNG (sa oko 150 milijuna eura, što bi bio udio od 10 posto), te osiguranjem milijarde prostornih metara plina godišnje. HEP će stoga ići i pred Ministarstvo gospodarstva s prijedlogom da mu da prednost u izgradnji plinske elektrane uz terminal, najavio je Mravak.

T. TOMIČIĆ, M. TRINAJSTIĆ, J. MARIĆ. G. I. Od povećanja cijene struje HEP-u sto milijuna kuna prihoda Rezultate poslovanja u prošloj godini u HEP-u ocjenjuju dobrima. Uz porast cijene električne energije (od 1. rujna prošle godine šest posto za gospodarstvo i pet posto za kućanstva), što je rezultiralo povećanjem prihoda za sto milijuna kuna, prošlu su godinu obilježile i povoljne hidrološke prilike, što je rezultiralo i 15 posto većom proizvodnjom u hidroelektranama. No, nepovoljno je na poslovanje u prošloj godini utjecao rast cijena goriva, lož-ulja za 35 posto, plina za 14 i ugljena za 19 posto. Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>