Na mjestu donjogradske tržnice uređuje se trg?

OSIJEK – Donjogradska tržnica mogla bi se “pretvoriti” u trg uređen nalik onom Ante Starčevića u središtu grada. U Gradskom poglavarstvu, naime, kažu kako ozbiljno razmišljaju o dislociranju tržnice sa sadašnje lokacije.

No, najveći je problem nedostatak odgovarajućeg zamjenskog zemljišta u Donjem gradu, a kao moguća lokacija spominjao se prostor kod Vatrogasnog doma u Cvjetkovoj ulici. Nije jednostavno pronaći nov prostor za tržnicu jer to ne podrazumijeva samo smještaj klupa nego i pristup pješaka te dostavnih vozila – kaže Oliver Grigić, član Gradskog poglavarstva. Dodaje kako Donji grad nema pravi trg, a nedavnim uređenjem gornjogradskih trgova intenzivno se radi na idejnom rješenju i za taj dio grada. Grigić smatra da je daljnje funkcioniranje tržnice na današnjem položaju možda i prihvatljivo pa je stoga ideja premještanja “još uvijek u fazi ispitivanja”. No, ako se tržnica ipak bude selila, intencija je da se nađe kvalitetno i trajno rješenje za njezin smještaj.

Trgovci, pak, negoduju što tržnica još nije natkrivena pa, kako bi se zaštitili od sunca i oborina, improviziraju sa suncobranima i ceradama. Pitanje dovršetka uređenja tržnice bilo je postavljeno i na nedavnom sastanku predsjednika gradskih četvrti i mjesnih odbora. Nelogično je da su posječena sva stabla na prostoru tržnice! Iako je u više navrata obećavano trgovcima da će i njihova prodajna mjesta, kao na tržnici u Gornjem gradu, biti natkrivena, ništa se konkretno nije napravilo – kaže Marija Omrčen, predsjednica Vijeća te gradske četvrti. Napominje da su građani navikli na sadašnju lokaciju tržnice te bi većini teško palo preseljenje. Autor: J.ČAVAR Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>