Na poljanama iznad Valsalina uskoro naselje apartmanskih grdosija!?

PULA – Generalni urbanistički plan grada Pule, koji se izrađuje već gotovo deset godina, trenutno je na usuglašavanju u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ali s obzirom na česte izmjene, u javnosti još uvijek nije jasno koja je njegova konačna verzija.

Primjer neizgrađenog zemljišta u zaleđu uvale Valsaline pokazuje da su interesi građevinskog lobija još jednom pobijedili javni interes te da ćemo, ukoliko prođe predložena verzija plana, uskoro na potezu između Ulice Veruda (Južnog bulevara) i Valsalina gledati niz peterokatnica, pa čak i šesterokatnica. To se poprilično razlikuje od onoga što je u razgovoru za naš list u ožujku prošle godine izjavio tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Livio Bolković, koji je u isto vrijeme bio i na čelu povjerenstva za obradu primjedbi na prijedlog GUP-a – Povjerenstvo je prihvatilo primjedbe mjesnih odbora da se na potezu od Vile Idole prema Verudeli zabrani bilo kakva gradnja i da to ostanu zelene površine, izjavio je tada Bolković i jučer izrazio veliko čuđenje kada smo ga izvijestili da je na potezu od Vile Idole prema Verudeli ponovno dozvoljena pozamašna gradnja. Da stvar bude zamršenija, gradska službenica Jasminka Peharda- Doblanović jučer nam je objasnila da je spomenuto povjerenstvo, u kojem su osim predstavnika Grada bili i predsjednici svih pulskih mjesnih odbora, predložilo da se zabrani bilo kakva gradnja poslije Vile Idole. – Međutim, bivši saziv Poglavarstva nije podržao takav stav povjerenstva i ponovo je dozvolio gradnju koja je bila predviđena prvobitnim prijedlogom GUP-a za tu zonu, objasnila nam je Doblanović-Peharda. Tadašnji gradonačelnik Luciano Delbianco potvrdio nam je jučer da je na pretposljednjoj sjednici njegove gradske vlade na prijedlog Savjeta za praćenje izrade GUP-a odbijen zahtjev Bolkovićevog povjerenstva za izbacivanjem megagradnje s Valsalina.

Savjet u kojem su sjedili ljudi od struke, pretežno arhitekti, odbacio je stav povjerenstva, a mi smo u tom slučaju prihvatili mišljenje struke. Ukoliko nismo dobro postupili, aktualna vlast još uvijek ima mogućnost promijeniti plan, objasnio nam je Delbianco, koji je predsjedavao savjetu. Podsjetimo, članovi Savjeta bili su potpredsjednik Mario Smilović te Davor Matticchio, Jasna Jaklin-Majetić, Željko Delić, Veljko Grbac, Vesna Dukić, Attilio Krizmanić, Lovorka Hajdić-Golja, Bruno Nefat, Daniel Načinović, Boris Milat, Mladen Grbin, Vladimir Šugar, Sonja Grozić-Živolić, Darko Dukovski, Gordana Deranja, Ivica Štok i Svetislav Šandorov. Usput, Smilović, uz Giankarla Župića iz Urbisa 72 ključni lobist pulskog građevinskog lobija, bio je član povjerenstva koje je vodio Livio Bolković. – Prvi put tako nešto čujem i teško mi je povjerovati jer bi to značilo da Poglavarstvo nije poštovalo odluku povjerenstva i predstavnika građana koji su osam mjeseci radili na analizi primjedbi na plan. Mi smo inzistirali da na potezu od Vile Idole prema Verudeli bude zelena rekreacijska zona, izjavio je Bolković kada smo ga upoznali s trenutnim prijedlogom GUP-a. – Nevjerojatno! Pa na povjerenstvu smo takvu odluku donijeli jednoglasno, posebice jer su to od nas tražili stanovnici Mjesnog odbora Veruda, dodao je Bolković čije riječi potvrđuje i predsjednik tog odbora Mladen Pucarić. – Točno je da se naš odbor protivio gradnji na potezu iza Vile Idole. Tome se i dalje protivimo, ali čini mi se da se u ovom gradu građani najmanje pitaju, kaže Pucarić. U njegovim se riječima nalazi i suština pulskih prostornoplanskih smicalica: nije bitno što žele građani i što je javni interes već je jedino važan interes građevinskog lobija – kako sagraditi što više apartmana što bliže moru. Dražen MAJIĆ Snimio Krešimir TADIJIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>