Na proljeće konačno počinje rekonstrukcija Divaltove ulice

OSIJEK – U plan modernizacije i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta za iduću godinu, koji je izradila Uprava za ceste Osječko-baranjske županije, uvrštena je obnova Divaltove ulice na dijelu od križanja s Trpimirovom do Srijemske ulice.

Time konačno na red za obnovu dolazi jedna od najprometnijih i u jutarnjim i poslijepodnevnim satima najzagušenijih gradskih ulica. Radovi bi, prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste Tihomira Glavaša, trebali početi odmah na početku iduće građevinske sezone (vjerojatno u travnju), dok je završetak radova predviđen u studenom iduće godine. Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na 9,17 milijuna kuna, što će ujedno biti najveći i najskuplji zahvat u sklopu plana rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta u 2006. godini u Osječko-baranjskoj županiji. – Plan je da u sklopu rekonstrukcije postavimo lijeve skretače prije semafora kako bi u oba smjera postojao slobodan vozni trak. Time bismo spriječili nastajanje kolona pred semaforima kakvo je sada te osigurali veću protočnost vozila, objašnjava smisao projekta ravnatelj ŽUC-a. Spomenuto uređenje traka za skretanje ulijevo na semaforima (kojih sada nema, pa nastaju duge kolone čim neko vozilo skreće ulijevo, a prethodno mora propustiti sva koja dolaze iz suprotnog smjera, nap.a.) ujedno znači i proširenje kolnika.

Osim kolnika, rekonstrukcijom Divaltove bit će riješen još jedan veliki problem u toj ulici – oštećeni nogostupi. Naime, u sklopu radova bit će obnovljeni i prošireni nogostupi na južnoj strani ulice. No, ima još dobrih vijesti za stanare Divaltove i sve koji prolaze tom ulicom, a posebno stanovnici Juga 2. – Projekt će uvažiti i buduću gradnju tramvajske pruge kroz Divaltovu, zbog čega je dulje trajalo usklađivanje idejnog rješenja s lokacijskom dozovolom. Osim toga, duž ulice bit će obnovljena parkirališna mjesta, a sagradit će se i nova gdje god to bude moguće, kaže ravnatelj Glavaš. U Županijskoj upravi za ceste ne očekuju probleme oko ishođenja građevinske dozvole. Glavaš ističe da u Divaltovoj nema imovinsko-pravnih problema jer su zemljišne čestice na kojima će biti obavljeni radovi pod upravom Županijske uprave za ceste i Grada Osijeka. Autor: M.FILIPOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>