Na prostoru tvornice Sloboda antička kuhinja i ostaci ulice

OSIJEK – Jedan bogato ukrašen žrtvenik, mramorni kip krilatoga mladića, ključ, brončani novac, kuhinjski tronožac, drška od tave i karbonizirane sjemenke iz kasne antike, točnije 3. i 4. stoljeća prije Krista – sve je to samo dio nalaza sondažnoga arheološkoga istraživanja na prostoru bivše osječke Tvornice keksa i kruha Sloboda.

Većina nalaza nije sačuvana u cijelosti i datira iz toga razdoblja, no podrobnija će analiza preciznije odrediti vrijeme i godine nastanka i dati bolji uvid u nalazište i samu povijest antičke Murse. Kako smo doznali od prof. Vedrana Katavića (kustosa Muzeja Slavonije), koji na ovom lokalitetu pod vodstvom prof. Slavice Filipović, radi posljednja tri tjedna, nije riječ o senzacionalnim nalazima, no za struku su izuzetno značajni. Uz spomenute predmete, u tri arheološke sonde pronađeni su ostaci triju antičkih objekata u temeljima te antička ulica popločana opekama nad drenažnim kanalom, s ostacima drvene potporne konstrukcije. Jedan je prostor objekta služio kao kuhinja (u njemu je pronađeno nekoliko peći te vatrište), jedan kao impluvij, tj. za skupljanje vode dok trećem još nije otkrivena namjena.

Novijom je gradnjom dosta toga uništeno jer je suvremena arhitektura, ističe Katavić, “legla na antičku”. Mursa je slabo istražena, stanje je dosta kaotično, što se popravilo posljednje 2-3 godine, zaključuje kustos. Prije dvije je godine u blizini pronađeno nekoliko grobova pa su na ovom lokalitetu očekivali groblje, a pronašli su keramiku s antropomorfnim prikazima te veliku količina najfinije reljefno urešene rimske keramike. Inače, na toj se lokaciji planira gradnja stambeno-poslovnog prostora, ali zeleno će svjetlo za dobivanje građevinske dozvola uslijediti tek nakon odluke Konzervatorskoga odjela, ističe Katavić. Autor: N. BOŠNJAK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>