Na snagu stupaju oštre kazne za rad na crno

OSIJEK – Na snagu stupaju dugo najavljivane izmjene i dopune Zakona o državnom inspektoratu, prema kojima državni inspektori imaju ovlasti, primjerice, poslodavcima koji zapošljavaju radnike na crno, staviti “ključ u bravu” i još ga novčano kazniti s iznosom od 30.000 do čak 120.000 kuna. Dosadašnji zakon, podsjetimo, nije davao mogućnost državnim inspektorima da, utvrde li određene nepravilnosti, djeluju na licu mjesta, već je sve skupa završavalo prijavama, od kojih su, zbog sporosti sudova, mnoge otišle u zastaru.

Prema neslužbenim procjenama, u Hrvatskoj oko 400.000 ljudi radi na crno, a zbog sive ekonomije oko 11 milijardi kuna godišnje ostaje izvan državne blagajne.

Ostali prekršaji zbog kojih bi poslodavci mogli biti kažnjeni odnose se na rad stranaca bez radne dozvole, neprijavljivanje radnika na odgovarajuće radno vrijeme te na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Od sutra, prema izmjenama i dopunama Zakona o državnom inspektoratu, inspektori imaju ovlasti i za pretres stana ako postoji osnovana sumnja da poslodavac u stanu obavlja neku od djelatnosti. Neslužbeno doznajemo da je tu najčešće riječ o obrtnicima.

Borba protiv rada na crno prioritet je Vlade Republike Hrvatske koja je, podsjetimo, krajem prošle godine donijela trogodišnji program mjera za suzbijanje sive ekonomije. Osim izmjena Zakona o državnom inspektoratu, uveden je novi ustroj i rad financijske policije, a u tijeku je i reforma pravosuđa. U obračun s radom na crno uključili su se i sindikati koji su ovu godinu proglasili i godinom borbe protiv rada na crno. Sindikati su inače u rad na crno uvrstili i neisplatu, te isplatu plaće dijelom “na ruke “, kao i neplaćanje prekovremenih sati. Prema provedenim istraživanjima najčešći su prekršaji, odnosno najviše je rada na crno u trgovini, graditeljstvu i ugostiteljstvu.

Izvor: Glas Slavonije Autor: Z.RUPČIĆ www.glas-slavonije.hr

]]>