Na »tuđem« bankomatu provizija do 1,5 posto

Mnogi korisnici bankovnih kartica, kako je pokazalo naša anketa, ne znaju koliku naknadu plaćaju za podizanje novca s bankomata druge, a ne njihove, »matične« banke koja je tu karticu i izdala.

Dok su pojedinci uvjereni kako je ta usluga besplatna, drugi se, pak, ne usude ni staviti karticu u bankomat koji ne pripada njihovoj banci, strahujući kako će im za podizanje novca s računa biti skinut enorman iznos. Primjerice, jedna naša sugrađanka smatra kako će za podizanje stotinu kuna na »tuđem« bankomatu platiti još dodatnih 50 kuna! U pravu, pak, nisu ni jedni ni drugi. Za korištenje »tuđih« bankomata, korisnici plaćaju naknadu, a taj je iznos reguliran ugovorom među bankama. – Ako klijent druge banke podigne novac na našem bankomatu, proviziju za tu uslugu ne naplaćujemo mi, nego banka koja je izdavač kartice. U skladu s tim, ako naši klijenti novac dignu na bankomatima drugih banaka, naknadu plaćaju nama, pojašnjavaju u Uredu za odnose s javnošću Raiffeisenbank Austria d.d. Isti je princip, saznajemo, i u drugim bankama. Usluga podizanja novca s tekućeg računa na »tuđim« bankomatima u Hrvatskoj, klijente će RBA-a, tako, stajati 1,5 posto od podignutog iznosa, odnosno s računa će im biti uzeto najmanje deset kuna. Ako se na takvu transakciju odluče u inozemstvu, postotak je isti, no ovaj put će najmanja naknada iznositi 20 kuna.

Klijente Zagrebačke banke takvi će pothvati, kada je riječ o debitnim, maestro karticama stajati 1,0 posto od podignutog iznosa, odnosno najmanje deset kuna po transakciji, a u inozemstvu je, pak, taj iznos veći i doseže 3,0 posto, a minimalna je naknada 3,5 eura (približno 26 kuna). Oni koji novac podižu individualnom MasterCard karticom te Visa Classic kreditnom karticom, na bankomatima Grupe Zagrebačke banke uzima im se 2,5 posto iznosa, odnosno najmanje 20 kuna po transakciji, dok na ostalim isplatnim mjestima taj postotak iznosi 3,0, a minimalno 20 kuna. Postotak od 3,0 vrijedi i za upotrebu bankomata u inozemstvu, no najmanja je naknada nešto viša i iznosi 3,5 eura, što je približno 26 kuna. Bez obzira na iznos, vlasnicima bankovnih kartica najisplativije je podići gotovinu na »vlastitom« bankomatu. (Autor: S.LEPAN) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>