Na županijskoj palači rasvjeta kao u Louvreu

Osijek – Pročelje zgrade Osječko-baranjske županije na Trgu Ante Starčevića, u kojoj stoluje župan, intenzivno se uređuje i radovi bi, kako doznajemo, uskoro trebali biti završeni.

Romana Mihaljević, pročelnica Službe za zajedničke poslove Osječko-baranjske županije, kaže kako je ta zgrada pod zaštitom pa su, u suradnji s osječkim Konzervatorsko-restauratorskim odjelom, napravili projekt koji obuhvaća uređenje zgrade u izvornom izgledu i postavljanje rasvjete. – Ta je zgrada, koju Županijsko poglavarstvo koristi u reprezentativne svrhe, bila palača grofa Gustava Normanna von Ehrenfelsa s kraja 19. stoljeća. Gradnja palače je završena 1892. godine nakon što je dvije godine ranije grof Gustav Normann von Ehrenfels srušio baroknu jednokatnicu valpovačkog baruna Hillebranda von Prandaua, svog djeda, od koje ju je i naslijedio. Od ondašnjeg je Gradskog poglavarstva 1890. godine zatražio građevinsku dozvolu za gradnju palače. Zanimljivo je to što je tu prekrasnu zgradu, odnosno pročelje, opisao i jedan ugledni bečki stručni časopis. Zgrada palače građena je u stilu rane talijanske renesanse s pročeljem ukrašenim ornamentima od terakote, a tako će izgledati i sada. Palaču su gradili samo osječki majstori pa je tako zidarske radove odradio Franjo Wybiral, stolarske Josip Metzing, bravarske A. Maulbeck, limarske A.Pšick, slikarske A. Erben, a staklarske A. Heim. Kuća je stajala 120.000 forinti, a projektirao ju je arhitekt Josip pl. Vancaš. Palača pripada vrhu osječke historicističke arhitekture s kraja 19. stoljeća. U prizemlju je imala četiri dućanska izloga, a u središnjem dijelu grb grofovske obitelji koji je uništen, no ipak je ostao njegov raskošni okvir. Posljednja obnova bila je 1920. godine kada su s pročelja uklonjeni izlozi – priča Romana Mihaljević.

Zgradi će biti vraćen izvorni izgled sukladno konzervatorsko-restauratorskom elaboratu Konzervatorskog odjela Osijek čiji su stručnjaci obavili istraživanja koja uključuju ispitivanje izvorne žbuke i boje, sondiranje, fotografiranje, popisivanje dekorativnih elemenata… Izrađena je ton karta izvornih boja i tako će pročelje imati dvije boje: zidovi će biti u nijansi blage žute boje, nešto svjetlije od boje koju je imala posljednih godina, a balustrade će biti u boji terakote. – Trenutačno se izmjenjuje stolarija, a popravlja se žbuka i štukatura. Uskoro će ulazna dvokrilna kapija biti prevezena na restauriranje, a nakon toga slijede zidarski radovi koji uključuju žbukanje. Najviše će nam vremena oduzeti završni restauraterski radovi, a sve se obavlja pod paskom stručnjaka konzervatora. No, procjenjujemo da bi radovi mogli biti završeni u lipnju. Obnovljeno će se pročelje uklopiti u novouređeno središte grada, a posebice stoga što će biti osvijetljeno noću. Naime, prema elektrotehničkom projektu, na prozorske će klupčice biti postavljena rasvjetna tijela slična onima u Louvreu, a taj se tip rasvjete i zove “Mini Louvre”, zaključuje Mihaljević. Autor: Darko PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Zaštita od provale – gradimo.hr

]]>