Nadvršno zastakljenje

I stakla s manjim nagibom svrstavaju se u nadvršna zastakljenja, ukoliko su kod njih moguća opterećenja nagomilavanjem snijega. Općenito nadvršna stakla nisu projektno opterećena prometom osoblja. U pojedinačnim slučajevima se na tim površinama mogu kretati samo osobe iz razloga čišćenja.

Za zastakljenja koja se projektno mogu opteretiti u nadvršnom području prometom osoblja, vrijede pravila za hodna stakla, za koje su zahtjevi u pogledu eksperimentalnih dokaza znatno veći . Za nadvršna stakla je prema tehničkim propisima za uporabu linijski postavljenog zastakljenja (TRLV) propisano VSG staklo(višeslojno sigurnosno staklo) od float-stakla kao donja staklena ploča. Za armirano staklo vrijede mogućnosti uporabe s ograničenjima.

Treba posebno voditi računa da VSG od ESG stakla nije dopušten za jednostavno zastakljivanje prema TRLV-u, već samo kao gornja staklena ploča od izolacijskih stakala.

Trenutno je razina tehnike takva da je za nadvršna zstakljenja koja ne odgovaraju priloženoj tabeli ( npr. točkasto postavljeno nadvršno zastakljenje krova) neophodan certifikat nosivosti, a često i certifikat ostatka nosivosti ili neke druge funkcije( npr. mrežni prednapon).

Taj dokaz do sada nije bio definiran u tehničkim pravilima i mora se postići ispitivanjima. Uporabom VSG stakla od djelomično prednapetog TVG stakla za pretpostaviti je da će kod uobičajene montaže- s izuzetkom dvostrane linijske montaže- ispitivanja ostatka nosivosti proteći pozitivno.

VSG od TVG-stakla se uz VSG od float-stakla dokazao u praksi kao standardno staklo za krovna područja. Nažalost se TRLV stakla još uvijek nisu dovoljno prilagodila postavljenim zahtjevima. Za krovna zastakljenja površina ispod 1,60 m2 i u privatnoj sferi upitno je moraju li se ispuniti zadane reference TRLV stakla.

Za tipsku primjenu točkasto montiranih staklenih krovova npr. izloga, objavljene su u Saveznim državama kao npr. u Hessenu i Baden-Württenbergu građevinsko-nadzorne olakšice u pogledu statičkog dokazivanja.

]]>