Nafta je skuplja 65, a naše grijanje samo 16 posto!

SLAVONSKI BROD – Ministar gospodarstva Branko Vukelić prošlotjednom je tvrdnjom kako grijanje za iduću sezonu neće poskupjeti malo zakasnio, bar za Slavonski Brod.

Jer i gradska je uprava desetak dana prije toga “amenovala” poskupljenje grijanja za 16 (nova cijena je 2,8 kuna po metru četvornom za građane, a 4,5 kuna za poduzeća) i tople vode za 19 posto (23 kune “kubik”). A to znači da će za stan od 60 “kvadrata”, umjesto dosadašnjih 520, grijanje i topla voda stajati oko 600 kuna mjesečno. – Ne poskupljujemo zbog ekstra profita ili rasta plaća, kako neki tumače, nego zato što je nafta drastično skuplja. Lani smo cisternu loživog ulja platili 38, sad 63 tisuće kuna ili 65 posto više. Tražili smo 23, a dobili poskupljenje od 16 posto, ali nekako ćemo se “pokriti” – kaže direktor “Topline” Jure Čorak. – Volio bih kad bi ministar objasnio kako bismo to mogli i bez tog minimalnog poskupljenja.

U Zagrebu grijanje može biti jeftinije jer i gorivo na velike količine dobiju jeftinije, a topla voda im je nusproizvod termoelektrane.Jedan od većih problema te gradske tvrtke, koja grije 3.600 stanova i 200 lokala u desetak naselja, jest u činjenici da to radi s tri vrste loživog ulja i plinom u čak 21 kotlovnici 30-ak godina starosti. Ipak, ljetos su pet najkritičnijih sanirali pa jamče sigurnost. Povezivanje kotlovnica, čime bi umjesto 40 trebali samo 15 ložača, stajalo bi 50-ak milijuna kuna, za što Grad i “Toplina” nemaju novca pa računaju s potporom iz EU pretpristupnih fondova. A plaće su, s prosjekom od 3.000 kuna, kaže Čorak, u posljednjih deset godina za po pet posto rasle 1999. i početkom 2005. Autor: Z. MATIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>