Nagodinu velika obnova batinskog spomenika

BELI MANASTIR – Slavonsko-baranjski spomenici podignuti u spomen na borce Crvene armije bit će obnovljeni sredstvima ruskog veleposlanstva, izjavio je za “Glas Slavonije” Valerijan Marušin, savjetnik ruskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj.

Kako je istaknuo, na području Slavonije i Baranje osam je spomenika crvenoarmejcima, a obnovljeni će biti oni u Belom Manastiru, Gunji i Borovu naselju, dok je obnova spomenika u Dardi već počela. – U vrijeme Drugog svjetskog rata na ovom je području poginuo velik broj vojnika Crvene armije, a točna se brojka još uvijek utvrđuje – kaže, napominjući kako spomenike obnavljaju u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Industrogradnja. Ukupan iznos potreban za obnovu spomenika nije htio otkriti, napomenuvši samo kako je riječ o njihovoj restauraciji i dovođenju u prvobitno stanje. Nekima od njih obnova je u svakom slučaju potrebna, dok su neki, poput onog u središtu Belog Manastira (koji je i spomenik kulture), u relativno dobrom stanju. Prije nekoliko godina ostao je bez zvijezde petokrake, ali ju je belomanastirska gradska organizacija SRP-a pronašla, restaurirala i vratila na mjesto. Svake godine, u povodu Dana pobjede, na njegovo podnožje vijence polažu ruska i ukrajinska vojna i državna izaslanstva.

Za nas je najznačajniji spomenik borcima Crvene armije u Batini, a njegova obnova na red dolazi, ako se budu suglasili domaći resorni uredi i Ministarstvo kulture, iduće godine – nastavlja Marušin, tvrdeći kako će biti promijenjene pločice i uređen travnjak, a cijeli spomenik planiraju premazati zaštitnim sredstvima. Inače, to monumentalno Augustinčićevo djelo, tvrde dobri poznavatelji, jedno je od najljepših na Dunavu. Odredište je brojnih turista i izletnika, a spomen-kompleks obuhvaća spomen-sobu Batinskoj bitki, jednoj od najvećih završnih operacija Drugog svjetskog rata, galeriju BUK-a i restoran. S njega puca pogled na Dunav, Batinu i velik dio Bačke. O spomeniku se skrbi Općina Draž, čiji načelnik Marko Barišin ističe kako im Ministarstvo kulture godišnje doznači 50-ak tisuća kuna, potrebnih za nužne popravke i plaću tamošnjeg domara.

Riječ je o malom iznosu – tvrdi, dodajući kako je potrebno dvostruko više novca. Napominje kako su im velik problem reflektori koji bi noću trebali obasjavati mramorni spomenik, budući da troše iznimno mnogo električne energije. O inicijativi ruskog veleposlanstva nije obaviješten, ali o njoj zna Zvonko Bojčić, pročelnik osječkog konzervatorskog odjela. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>