Najbolja moguća ekonomska vijest

HRVATSKA – Bolji kreditni rejting zemlje, signal investitorima, niže kamate, brže reforme, pristup razvojnim EU-fondovima i veće tržište, ključni su ekonomski dobici što ih nosi početak pregovora, ističu ekonomski analitičari

Hrvatski ekonomski analitičari i gospodarstvenici iznimno pozitivno ocjenjuju učinak početka pregovora Hrvatske i Europske unije. Uostalom, premijer Ivo Sanader je uvijek do sada na pitanje što njegova Vlada čini za gospodarstvo, odgovarao kako bi otpočinjanje pregovora s EU-om bio najvažniji Vladin doprinos razvoju gospodarstva. Dr. Dražen Kalogjera, ekonomski analitičar, na pitanje kako komentira početak pregovora, ustvrdio je kako je riječ o najboljoj vijesti za hrvatsko gospodarstvo u 15 godina od osamostaljenja. “To će značiti pozitivni signal investitorima, a i kreditni rejting države će ojačati. Osim toga, Hrvatska će sada morati užurbano prihvaćati moderne standarde poslovanja na svim razinama, što nam može samo donijeti dobro”, kazao nam je Kalogjera.

Pravila kluba Dr. Željko Lovrinčević, ekonomski analitičar na Ekonomskom institutu, također ističe veliku vrijednost početka pregovora za hrvatsko gospodarstvo, posebno što se tiče stranih investicija, kreditnog rejtinga, oživljavanja tržišta kapitala, te jačanja provedbe započetih reformi. “Sada će te reforme morati biti provedene bez mnogo odgađanja jer je EU klub koji ima svoja jasna pravila.” Prema njegovim riječima, početak pregovora će vratiti samopouzdanje građanima koje proteklih godina sudjeluje u “poplavi pesimizma”. “Ono što će biti bolno, jest to da će proces restrukturiranja poduzeća morati biti proveden znatno brže nego što je planirano. Osim toga, u samom startu će biti mnogo više gubitnika nego dobitnika, što će aktualnoj Vladi donijeti najvjerojatnije pad popularnosti kod birača”, kazao nam je Lovrinčević. Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, ocjenjuje kako je riječ o najvećem mogućem poticaju hrvatskom gospodarstvu, a na nama je da ga iskoristimo. “HGK će sve svoje ljudske i materijalne potencijale staviti u funkciju što skorijeg okončanja pregovora”, kazao je Vidošević.

Velika prilika Po njegovu mišljenju, ulazak u EU na dugi rok znači povećani stupanj sigurnosti ulagačima, niže kamatne stope, pristup razvojnim fondovima i fondovima za prilagodbu, veće tržište, a time i veću konkurenciju, ali i više prostora za plasiranje vlastitog proizvoda. “Velika je to prilika Hrvatskoj, ali je, kao i svaku priliku, treba znati iskoristiti. Prva pretpostavka uspjeha tog projekta jest definiranje nacionalnih strateških interesa oko kojih se mora postići puni konsenzus”, naglasio je predsjednik HGK. Đuro Popijač, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je kako “otvaranje pregovora RH-EU predstavlja najvažniji događaj za poslodavce i poslovnu zajednicu u ovoj godini”. Popijač navodi da će pregovori biti činitelj ubrzanja reformi u hrvatskom gospodarstvu u cilju povećanja konkurentnosti nacionalne ekonomije i podizanje kvalitete života cijelog stanovništva. “HUP smatra da je od presudne važnosti, tijekom razdoblja pregovora, osposobljavanje hrvatskog gospodarstva za nesmiljenu konkurentsku borbu i utakmicu unutar EU tržišta. Stoga je HUP u pregovaračke timove i skupine za pregovore s EU-om nominirao izuzetno kompetentne osobe i stručnjake iz redova svojih članova, kazao nam je Đuro Popijač.

piše Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>