Najbolje mjesto za strana ulaganja

HRVATSKA – Među ciljevima hrvatskog gospodarstva je ostvariti i što više stranih ulaganja, uz što manje zakonskih i birokratskih barijera, te što veću i kvalitetniju suradnju s domaćim gospodarskim subjektima.

U sklopu ostvarenja tog cilja je i osnivanje slobodnih zona. Prema odredbama Zakona o slobodnim zonama, radi se o dijelu teritorija Republike Hrvatske, posebno ograđenom i označenom, gdje se gospodarske aktivnosti obavljaju uz posebne uvjete. Zakon predviđa mogućnost da se zone mogu sastojati od više odvojenih dijelova. U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ističu da je taj zakon usklađen sa zakonodavstvom u Europskoj uniji, a poslovanje u slobodnim zonama je fleksibilno, bez administrativnih barijera. Na nedavno održanom međunarodnom sajmu u Grazu, državna tajnica Tajana Kesić-Šapić austrijskim je gospodarstvenicima predstavila upravo slobodne zone kao najbolja mjesta za poslovanje i suradnju s hrvatskim gospodarstvenicima. Prema najnovijim podacima, sve više stranih tvrtki pronalazi svoj interes u poslovanju na taj način, što je posebno važno za područja poput Vukovara, najteže stradalog u Domovinskom ratu, s najvećom potražnjom za novim radnim mjestima.

Upravo je to i cilj poslovanja u slobodnim zonama – ulaganje, uvođenje novih tehnologija i opreme, modernizacija i unaprjeđenje poslovanja, industrijsko povezivanje i otvaranje novih radnih mjesta. Zauzvrat korisnici u zoni plaćaju porez na dobit u visini 50 posto od propisane stope, a ako sudjeluju u izgradnji infrastrukturnih objekata u zoni vrjednijih od milijun kuna u prvih pet godina poslovanja u zoni, oslobođeni su plaćanja poreza na dobit. Uz to postoje i brojne druge prednosti poslovanja – slobodno smještanje robe u slobodnu zonu, ne plaća se carina i PDV za robu smještenu, rabljenu ili potrošenu u slobodnoj zoni, a roba koje je proizvedena u samoj zoni i uvozi se u Hrvatsku, carini se i oporezuje prema carinskim stopama ugrađenog uvoznog repromaterijala, a ne gotovog proizvoda.

Još su veće beneficije u zonama koje se nalaze u ratom stradalim područjima, kao što je Vukovarsko-srijemska županija, što su prepoznali talijanski proizvođači odjeće, Benetton i njegovi kooperanti, smjestivši upravo u tu slobodnu zonu svoje proizvodne pogone. U Hrvatskoj trenutačno posluje trinaest slobodnih zona, od kojih u Zagrebu, Puli i Varaždinu više nema slobodnih parcela, dok u ostalim slobodnim zonama slobodnih parcela ima, ali je primjetan porast interesa. Ako se ostvare želje i nastojanja mjerodavnih iz resornog ministarstva, uskoro bi u neku od slobodnih zona mogao proizvodne pogone smjestiti i automobilski cluster AC Styria, koji je u potrazi za hrvatskim kooperantima. Dolazak jednog tako jakog clustera trebao bi potaknuti i druge da razmotre prednosti poslovanja u slobodnim zonama. U ovih trinaest slobodnih zona zaposleno je više od pet tisuća ljudi. Luka Capar Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>