Najuređeniji grad Rovinj

ROVINJ – Rovinj je najljepše uređeno turističko središte u kategoriji gradova, jednoglasna je odluka deveteročlanog nacionalnog povjerenstva u ovogodišnjoj akciji Plavi cvijet.

Podsjetimo, riječ je o akciji koju organizira Hrvatska turistička zajednica uz medijsko pokroviteljstvo Glasa Istre, Novog lista, Slobodne Dalmacije, Jutarnjeg lista, Zadarskog lista i Hrvatskog radija, a kojom se nagrađuju najuređeniji gradovi, općine i mjesta na hrvatskoj obali. Iza Rovinja, koji je po svim ocjenjivačkim elementima (prilaz mjestu, hortikulturno uređenje, signalizacija, javni objekti…) bio ispred ostale konkurencije, zasjeo je Rab koji drugu godinu zaredom osvaja srebrni Plavi cvijet. Treće je mjesto u konkurenciji gradova pripalo Makarskoj, dok je Biograd na moru osvojio posebno priznanje za najveći pomak u uređenosti turističkog grada. Što se općina tiče, povjerenstvo je prvo mjesto treću godinu zaredom odlučilo dodijeliti Baškoj Vodi, iza koje slijedi Primošten, dok Vrsar dijeli treće mjesto s Baškom na otoku Krku. U kategoriji mjesta zlatni Plavi cvijet osvajaju Mlini, drugo mjesto dijele Promajna i Selce, dok su treća Jezera.

Najslabija konkurencija u kategoriji mjesta No krenimo redom, odnosno spustimo se na krajnji jug Hrvatske otkud je povjerenstvo na čelu s direktorom Glavnog ureda HTZ-a Nikom Bulićem prošli tjedan krenulo u završni obilazak i ocjenjivanje turističkih središta. Prvi su na »tapetu« bili Mlini, mjesto kraj Dubrovnika, koje je prije tri godine već osvojilo zlatni Plavi cvijet. Ono što je u tom malom mjestu novo učinjeno jest petstotinjak metara šetnice uz prekrasne šljunčane plaže koje su postale karakteristične za cijelu Dalmaciju, a ne, kao prije, samo za Makarsku rivijeru. Na novinarsko pitanje misle li čelnici tamošnjeg turističkog ureda u suradnji s lokalnom samoupravom još širiti lijepo uređenu šetnicu, dobivamo klasičan dalmatinski odgovor: »A di ćete više hodati?«. Naravno, riječ je o poznatom dalmatinskom smislu za humor koji izvlači osmijeh i na najtmurnija lica. No, Mlini su očigledno naučili prošlogodišnju lekciju kada su ispred njih bili Promajna, Jezera i Funtana, te su se ozbiljno pripremili za ovogodišnju sezonu. Doduše, valja priznati da je najslabija konkurencija bila upravo u kategoriji mjesta. Tu treba biti objektivan i reći da se mala mjesta poput Mlina, Jezera, Promajne i Selca oslanjaju prije svega na entuzijazam pojedinaca u turističkim uredima, koji često sami moraju uzeti stvar u svoje ruke i zasaditi cvijeće uz šetnice. Zatečena situacija upozorava na činjenicu da bi jedinice lokalne samouprave trebale imati više sluha za potrebe manjih turističkih mjesta, koja bi trebala biti biseri naše turističke ponude. Više o ovoj temi na www.GlasIstre.hr

]]>