Najvažniji savjeti kako bi pripremili kuću za zimu

Jesen je u ovoj godini rano dala svoje znakove sa jakom i kontinuiranom kišom, niskim temperaturama i puno vjetra. Pritom su vlasnici kuće sigurno primijetili slabe točke u kući: šteta na pokrovu krova od zadnjeg ljetnog nevremena, grmljavine s tučom, curenje krovnog oluka a ujedno je i grijanje došlo u pogon samo sa smetnjama. Krajnje vrijeme je za jesensku provjeru!

Sve cigle na svom mjestu? Pokrov krova

Labavi crijepovi ili kameni krovovi bi se trebali što je brže moguće pričvrstiti. To spriječava prodiranje vlažnosti i padanje za vrijeme oluje. Oštećene crijepove je najbolje u cijelosti zamijeniti. Istovremeno bi trebalo doći do čišćenja krovne oluke. Jer ako je oluka ili cijev začepljena, tada kiše prijete s štetama od vlažnosti na fasadi. Brtva na ravnom krovu mora također proći detaljan pregled. Tavanski prozori dobivaju potrebu za novom brtvom a solarna naprava se treba još jednom provjeriti u vezi stabilnosti.

Spriječite put vlazi: Provjera fasade

Ono što vrijedi za krov vrijedi također i za fasadu: Vlazi se tijekom hladnih mjeseci ne smije pružiti površina za napad. To znači: pukotine zatvorite a ispucanu žbuku obnovite. Inače mogu od malih optičkih nedostataka zahvaljujući vlazi i mrazu nastati brojne građevinske štete. Provjera prozorske brtve i ulaznih vrata također stoje na programu. Tako propuh nema nikakve šanse.

Jednom oko kuće: Provjera zemljišta

Vodovodne cijevi i spremnici u vanjskom području bi se trebali sada isprazniti kako stojeća voda ne bi kod mraza napravila nikakvu štetu. Lišće bi se također trebalo micati redovito s puta kako ne bi nakon kiše došlo do klizanja.

Pogled na grijaći podrum: Provjera grijanja

Iako je ljeto zapravo najbolji trenutak za održavanje grijanja, sada su grijaći pogoni gotovo pa popunjeni: za provjeru grijanja još nije prekasno. Sada je potrebna potpuna snaga grijanja, stoga je potrebno provjeriti tlak grijanja, ispustiti radijatore, očistiti kotao. Pravilno održavanje grijanja sadrži komponente grijanja kao što su kotao, grijače pumpe, ventili, termostati i radijatori. Novac je dobro investiran kada je grijanje optimalno postavljeno i kada se gorivo manje troši.