Najvećim potrošačima uskoro skuplji plin

ZAGREB – Dva najveća potrošača plina u Hrvatskoj – kutinska Petrokemija i Hrvatska elektroprivreda – vjerojatno će uskoro završiti pregovore s Inom o novim, većim cijenama plina. Ina im želi poskupiti plin za najmanje 25 posto.

Konkretno, od Petrokemije, doznajemo neslužbeno, u ugovoru za ovu godinu traže minimalno povećanje od oko 30 posto kako bi za tri godine postigli realnu cijenu, dok od HEP-a traže da plaća cijenu iz osnovnog dugoročnog ugovora s Inom, a bili bi zadovoljni kad bi im plaćali oko 65 posto svjetske cijene plina. No, te tvrtke dosad nisu željele prihvatiti Inine zahtjeve jer ih smatraju prevelikima. S druge strane, u Ini tvrde da te dvije tvrtke, na koje otpada oko polovice ukupne potrošnje, godinama nemaju realnu cijenu, pa sada plaćaju otprilike samo trećinu cijene uvoznog plina. Naime, prema njihovim podacima, od 2002. cijena uvoznog plina porasla je čak 120 posto, a uvoznim plinom zadovoljavaju oko 40 posto potrošnje u Hrvatskoj. Zbog toga, kao i zbog premalih cijena za tarifne kupce (tu spadaju i kućanstva) stalno im se povećavaju gubici u poslovanju s plinom što utječe na vrijednost Ine te otežava njenu modernizaciju i razvoj. Tako su prošle godine u tom dijelu poslovanja zbog dispariteta cijena izgubili čak 120 milijuna dolara, kažu u Ina-Naftaplinu.

Zato su prije nekoliko mjeseci s te dvije tvrtke počeli pregovore o povećanju cijena za ovu godinu. Iako dogovor još nije postignut Petrokemija je nedavno već povećala cijene svojih mineralnih gnojiva za devet do šesnaest posto opravdavajući to, prije svega, najavom skorog osjetnog povećanja cijene prirodnog plina – osnovne sirovine za proizvodnju gnojiva. Naime, predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić očekuje da će pregovore s Inom završiti ovih dana. I predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak očekuje skori završetak pregovora s Inom o cijeni plina i sigurno dvocifreno poskupljenje. Iako će im to dosta povećati troškove poslovanja, za razliku od Petrokemije, ne najavljuje zahtjev za poskupljenje struje nego ističe da će to nastojati riješiti daljnjim smanjivanjem drugih troškova. Željko Bukša Izvor: www.vjesnik.hr

]]>