Nakon četverogodišnjeg natezanja, tri obitelji moraju dopustiti gradnju južnog kolektora!

OSIJEK – Gradnja južnog kolektora stala je u travnju 2002. godine kada je “kopanje” zapriječilo troje vlasnika zemljišta u Našičkom naselju sjeverozapadno od Getroa.

U međuvremenu, u dijelu trase koja je prohodna preko oranica i željezničke pruge do crpne stanice u Dalmatinskoj ulici postavljen je cjevovod, ali nedostaje “karika” cjevovoda preko privatnog zemljišta. Iako se vlasnici još uvijek spore s osječkim “Vodovodom” tražeći, mimo procjene mjerodavnog vještaka, od gradske tvrtke astronomsku svotu novca za prolazak cjevovoda unutar zelenih parcela, Vodovod-Osijek uspio je ishoditi dozvolu i planira nastaviti građenje na zadovoljstvo građana koji sve ove godine trpe zbog “zamrznutih” radova. – Omoguće li vremenski uvjeti, početkom ožujka nastavljamo gradnju preostalih 308 metara južnog kolektora! Evidentno je da siječanj i veljača ne pogoduju radovima kakvi se trebaju nastaviti (kopanje, zaštita iskopa, postavljanje velikih cijevi), a početak i završetak posla želimo obaviti što korektnije u optimalnom roku, najavljuje Ljubomir Novoselić, direktor Vodovod-Osijeka. Kako je riječ o kapitalnoj investiciji odvodnog sustava Osijeka, a kolektor je objekt od državnog interesa što je propisano Zakonom o vodama, na tom je temelju u tromoj državnoj administraciji konačno ishođena “papirologija” za primjenu Zakona o izvlaštenju. Naime, pravna agonija raspetljavala se u brojnim uredima i oko dvije godine čekala se odluka Vlade RH, odnosno “Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja o izvlaštenju” čime je krajem 2005. godine omogućen nastavak radova prije pravomoćnog rješenja Ministarstva pravosuđa.

Prema pojašnjenju Darka Laksara, pravnika u Vodovodu, pravna bitka za nastavak radova vođena je na dva “kolosijeka” te je na jednom okončana tako što Vladin zaključak provodi nadležni Ured državne uprave Osječko-baranjske županije i to provođenjem postupka izvršenja rješenja o izvlaštenju. S druge strane, dugotrajno izvlaštenje početo u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije, nastavljeno raspravama i vještačenjem, trenutno čeka razrješenje žalbe suvlasnica Nakić-Ergotić, odnosno pravorijek Ministarstva pravosuđa. Laksar kaže kako, neovisno o žalbenom postupku u tijeku i prije pravomoćnosti rješenja, aktualno izvršenje znači da su iz jedne čestice suvlasnici potpuno izvlašteni, za jednu dobivaju naknadu u ime služnosti i u trećoj čestici investitor privremeno stupa u posjed. Dogode li se nepredviđene reakcije suvlasnika zemljišta kad bageri počnu kopanje, investitor ima mogućnost policijske nazočnosti. Južni kolektor stoji 25 milijuna eura, a četverogodišnji zastoj poskupljuje investiciju, naravno, o trošku građana. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>