Nakon godinu dana biciklistička staza pred završetkom

OSIJEK – Biciklistička staza Osijek-Bilje konačno je asfaltirana, a tvrtki Binder preostalo je još napraviti prijelaz preko željezničke pruge Osijek – Beli Manastir.

Nakon godinu dana od kako su počeli radovi, a koji su prekidani više puta zbog deminiranja uz Biljsku cestu pa kasnije i pronalaska mina na trasi gradilišta, stazom se, kaže Mojmir Pervan, glavni inženjer gradilišta, već služe i Biljani i pecaroši na Staroj Dravi. – Asfaltirano je sve osim prijelaz kod pruge, no, i taj će dio će biti riješen pa će staza moći biti i službeno otvorena. Također trebamo još pokositi nasip, odnosno provesti hortikulturne radove jer je prema projektu projektantske kuće “Rencon” prostor između staze duge oko pet kilometara i Biljske ceste treba ozeleniti, kazao je Pervan. Josip Bošnjak, direktor “Rencona”, pojašnjavajući zašto nije izasfaltiran i dio uz željezničku prugu. Kaže kako je dobivena građevinska dozvola za projekt, no, kada se uvidjelo da je riječ o prijelazu sa željezničko-signalnim uređajima, Hrvatske su se željeznice “predomislile” zatraživši dodatne radove, odnosno izmicanje.

– Imamo građevinsku dozvolu i suglasnost Hrvatskih željeznica koju smo dobili iz središnjice u Zagrebu. No, s obzirom na to da se naknadnim izvidom na trasi koji su obavili djelatnici HŽ-a ovdje iz Osijeka ustanovilo se da na prijelazu postoji signalni uređaji projektna je dokumentacija morala biti djelomično izmijenjena. No, i taj je problem projektant Denis Šimenić već riješio, a građenje prijelaza biciklističke staze preko pruge nastavit će se čim se vremenske prilike stabiliziraju – pojasnio je Bošnjak, dodavši kako će biti i manjih zahvata jer se treba napraviti i spust s nasipa staze prema Staroj Dravi. Naime, zbog potreba veslačkog kluba, a što nije bilo predviđeno u vrijeme projektiranja biciklističke staze, Općina Bilje je poduzela određene korake da se u tom dijelu napravi prilaz. Autor: D. PEJIĆ Naknadno se mora napraviti i silazak s nasipa kod Stare Drave Snimio: D.PEJIĆ staza1.jpg Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr