Nakon vodnog doprinosa, gradnju novih objekata poskupljuje i struja

ZAGREB – Građani koji ubuduće budu tražili priključak na elektroenergetsku mrežu za svoj objekt više neće moći, kao što je do sada bio slučaj, tražiti broj kilovata (snagu) po želji, već će moći dobiti minimalno 4,4 do najviše 7,7 kilovata ako je riječ o jednofaznim priključcima.

Novost je to koju donosi Pravilnik o naknadi za priključenje na elektroenergetsku mrežu i za povećanje priključne snage, koji je napisala i objavila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Pravilnik stupa na snagu 21. ožujka ove godine. Iako je, u tehničkom smislu, snaga od 4,4 kilovata minimum koji treba, primjerice, jednosoban stan, činjenica je da do sada nikakvih ograničenja investitorima nije bilo, pa je netko mogao dobiti i tri kilovata snage za svoj objekt. U posljednje dvije godine sve novogradnje moraju ugrađivati limitator, no nije im se određivao minimum, što će ubuduće biti slučaj. Novost u Pravilniku jest i odredba prema kojoj će svi oni koji budu željeli zakupiti dodatne kilovate snage za svoje kućanstvo morati platiti i rekonstrukciju mreže na određenom području ako postojeća mreža ne dozvoljava povećanje kilovata koje su građani zatražili.

PRIMJENA OD 1. TRAVNJA Naime, ako u mreži postoje uvjeti za povećanje kilovata za određeno kućanstvo, ili više njih, tad se plaćaju samo kilovati, 2.070 kuna/kW u Zagrebu, odnosno 1.500/kW u ostatku Hrvatske, no ne omogućava li mreža to povećanje, već traži neke zahvate, preinake će morati platiti građani koji žele više kilovata. Primjerice, to mogu biti vlasnici vikend-naselja kojem je, vikendom, potrebno više kilovata od odobrenog, ili pak vlasnik novootvorene obrtničke radnje čiji strojevi troše više negoli mreža to može podnijeti. Koliki su troškovi rekonstrukcija mreže, nemoguće je reći, no činjenica je da u mnogim dijelovima Hrvatske mreža traži obnovu, koja će, očito, djelomično biti prevaljena na trošak potrošača. Novi pravilnik slijed je tzv. Općih uvjeta o opskrbi električnom energijom, koji u primjenu kreću 1. travnja ove godine i koji predviđaju ugradnju limitatora u 1,6 milijuna kućanstava tijekom sljedećih deset godina, i o trošku HEP-a. Prema Općim uvjetima, naime, limit snage u 400.000 kućanstava koja ograničavalo imaju otprije, ostaje isti, a oni koji limitator još nemaju, dobit će onoliko snage koliko piše u tzv. elektroenergetskoj suglasnosti, dokumentu koji ima svaka gradnja.

GRADNJA SKUPLJA DO 3.000 KUNA Primjerice, ako u toj suglasnosti piše da je limit snage tri kilovata, onda će kućanstvo dobiti limitator s tom snagom, besplatno, uz mogućnost dokupa dodatnih kilovata, a ako u suglasnosti snaga nije definirana, onda će se ugraditi, također bez troška za kućanstvo, limitator na najmanje 4,4 do najviše 7,7 kilovata. Novogradnje će, valja ponoviti, ugrađivati limitatore s također najmanje 4,4 kW. To će, dakako, poskupiti troškove gradnje, jer će investitor koji smatra da su mu dovoljna tri kilovata, morati kupiti priključak za 4,4 kW, odnosno platiti još 1,4 kW, što je oko tri tisuće kuna više u Zagrebu i oko 2.200 kuna više u ostatku Hrvatske. Podsjetimo, gradnju, osim toga, poskupljuje i nedavno uvedeni vodni doprinos. U zoni A (Zagreb, otoci i obalno područje do kilometar udaljeno od obalne crte) investitori će vodni doprinos plaćati 60 kuna po prostornom metru, u zoni B, koja podrazumijeva ostala područja, dakle i ona više od kilometra udaljena od obale, vodni doprinos iznosit će 40 kuna po prostornom metru, a u C zoni, tj. na područjima od posebne državne skrbi i u brdsko-planinskim područjima, doprinos će iznositi 15 kuna po prostornom metru. To znači da će netko tko planira sagraditi kuću od sto četvornih metara u Osijeku, povrh svih ostalih komunalnih davanja i ostalog plaćati i vodni doprinos od 10.000 kuna, odnosno 20.000, ako je riječ o kući na kat. U, primjerice, Zagrebu, za zgradu s 20 stanova od 60 četvornih metara investitori će zbog vodnog doprinosa morati platiti 180.000 kuna više, što znači da će svaki taj stan satajati 9.000 kuna, odnosno oko 1.200 eura više. Autor: Bojana MRVOŠ-PAVIĆ Građani će moći dobiti minimalno 4,4 do najviše 7,7 kilovata ako je riječ o jednofaznim priključcima Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>